Ανθρωπιστική κατάρρευση στη Γάζα: ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Κοινοποίηση:
actionaid-Γάζα

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο ανθρωπιστικής καταστροφής, με τις διεθνείς οργανώσεις να προειδοποιούν για κατάρρευση των βασικών υποδομών και σοβαρό κίνδυνο λιμού. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο αποκλεισμός και η καταστροφή ζωτικών εγκαταστάσεων έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στα όρια της επιβίωσης.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η Γάζα βιώνει το χειρότερο σενάριο λιμού του αιώνα, με τον Ρος Σμιθ, διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, να δηλώνει πως «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο αυτόν τον αιώνα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τη Γάζα ως «ζώνη ανθρωπιστικής καταστροφής», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση και βιώσιμη πολιτική λύση που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων.
Εκτεταμένος Εκτοπισμός και Έλλειψη Βασικών Αγαθών

Περισσότεροι από 80% των κατοίκων έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζουν σε προσωρινά καταφύγια χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.

Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, με 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς και 251 ομήρους να μεταφέρονται στη Γάζα. Έκτοτε:

Πάνω από 61.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι.
188 άνθρωποι, εκ των οποίων 94 παιδιά, έχουν πεθάνει από πείνα.
Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί.
Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για λιμό σε εξέλιξη.
Στρατηγικές Εξελίξεις και Πιθανή Επέκταση της Σύγκρουσης
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποίησε κλειστή σύσκεψη με στρατιωτικούς αξιωματούχους για τον καθορισμό της νέας στρατηγικής. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, ο Νετανιάχου τάσσεται υπέρ της πλήρους στρατιωτικής κατάληψης της Γάζας, ανατρέποντας την απόφαση του 2005 για αποχώρηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, παρουσίασε τις διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές. Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για τις τελικές αποφάσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response