Ένα επικίνδυνο είδος ψαριού-μπαλόνι εντοπίστηκε πρόσφατα στον Κόλπο του Μεντιούλιν, στην Κροατία.
Πρόκειται για το αργυροπρόσωπο ψάρι-φούσκα (Lagocephalus sceleratus), του οποίου η εμφάνιση στην περιοχή αποτελεί τη βορειότερη καταγραφή του είδους στη Μεσόγειο μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρουσία του θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, τόσο στους ντόπιους ψαράδες όσο και σε όσους καταναλώνουν θαλασσινά.
Τι είναι ο Lagocephalus sceleratus
Κατάγεται από τον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό και το αργυροπρόσωπο ψάρι-φούσκα εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «λεσσεψιακή μετανάστευση».
Από την πρώτη του εμφάνιση στην περιοχή το 2003, το είδος εξαπλώθηκε γρήγορα και έφτασε πλέον στα βόρεια νερά της Αδριατικής.
Τον Μάιο του 2024, οι ερευνητές κατέγραψαν για πρώτη φορά το είδος στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα. Το ψάρι είχε μήκος πάνω από 50 εκατοστά και έφερε τετροδοτοξίνη, μια θανατηφόρα νευροτοξίνη. Με ισχυρές σιαγόνες, μπορεί να κόψει πετονιές και ακόμα και δάχτυλα, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.
Αυτό το είδος δυσκολεύει ήδη τη ζωή των ψαράδων καταστρέφοντας δίχτυα, κλέβοντας δολώματα και καταβροχθίζοντάς την ιθαγενή θαλάσσια ζωή όπως αχινούς και όστρακα.
Η εξάπλωσή του προς βορρά αποτελεί απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή και η οικολογική ανισορροπία επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή.
Τα θερμότερα νερά και η απουσία φυσικών θηρευτών δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη καταπονημένα είδη από τη ρύπανση και την υπεραλίευση.
Όταν ένας τόσο επιθετικός εισβολέας κυριαρχήσει, διαταράσσει τις τροφικές αλυσίδες και πιέζει τα εύθραυστα οικοσυστήματα. Οι παράκτιες κοινότητες που βασίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.