Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος βακτηρίου που μπορεί να επιβιώσει μέσα σε λακ μαλλιών.
Το βακτήριο αυτό, ονόμασαν Microbacterium hatanonis, προς τιμήν του Dr. Kazunori Hatano, για τη συμβολή του στην κατανόηση του γένους Microbacterium.
Η ανακάλυψη έγινε από τον Dr. Mohammad Bakir και την ομάδα του στο Japan Collection of Microorganisms, στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας.
Το Microbacterium hatanonis είναι ραβδόμορφο, αναερόβιο βακτήριο που αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασία 30°C και ουδέτερο pH.
Η μελέτη του γονιδιώματός του αποκάλυψε ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος.
Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των καλλυντικών προϊόντων και την ικανότητά τους να καταστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Αν και η παρουσία βακτηρίων σε καλλυντικά είναι σπάνια, ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εμποδίσουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων μικροοργανισμών.
Το Microbacterium hatanonis αναγνωρίστηκε ως ένα από τα «Top 10 Νέα Είδη» από το International Institute for Species Exploration του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, λόγω της μοναδικότητάς του και της ασυνήθιστης περιβαλλοντικής του προσαρμογής.
Η ανακάλυψη του Microbacterium hatanonis υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή έρευνα και παρακολούθηση της μικροβιακής ζωής σε καθημερινά προϊόντα.
Ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία, η μελέτη του μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σύνθεσης των καλλυντικών προϊόντων και στην πρόληψη μελλοντικών επιμολύνσεων.
Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν και ένα συγγενικό είδος, το Microbacterium oxydans, το οποίο είχε προηγουμένως απομονωθεί από νοσοκομειακά υλικά.
Τα είδη του γένους Microbacterium έχουν βρεθεί σε διάφορα τρόφιμα όπως γάλα, τυρί, κρέας και αυγά, καθώς και σε βιολογικά δείγματα ασθενών, όπως αίμα και μυελό των οστών.