Αναταραχή στην Ινδονησία: Σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι σε βίαιες διαδηλώσεις κατά των προνομίων βουλευτών

Κοινοποίηση:
maxim-hopman-PEJHULxUHZs-unsplash

Η Ινδονησία ζει τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών, με τουλάχιστον πέντε νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, μετά από διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα εναντίον των προνομίων των βουλευτών.

 

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν την υπερβολική αμοιβή και τις παχυλές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι βουλευτές, ενώ κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, όταν ένας οδηγός μοτοποδηλάτου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.

Η βία ξέσπασε με την καταστροφή ή και πυρπόληση κυβερνητικών κτηρίων και ιδιωτικών κατοικιών πολιτικών προσώπων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν το σπίτι της υπουργού Οικονομικών, Σρί Μουλγιάνοι Ιντράουατι, λεηλατήθηκε από επιδρομείς, ενώ η πολιτική αναταραχή είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, οδηγώντας σε κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων και της αξίας του νομίσματος.

Ο Πρόεδρος Πραμποβό Σουμπιάντο, σε διάγγελμα του, ανακοίνωσε την απόφαση να περιοριστούν τα προνόμια των βουλευτών, ενώ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά των ταραξιών και των ληστών. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Πραμποβό δεν φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τις διαμαρτυρίες, καθώς οι φοιτητές που βρίσκονται στο προσκήνιο των κινητοποιήσεων προειδοποιούν για νέα επεισόδια.

Η αντίδραση του προέδρου και των πολιτικών αρχηγών δεν έφερε ηρεμία, καθώς οι φοιτητές καταγγέλλουν το πολιτικό σύστημα για «ολιγαρχία» και την ανισότητα στην οικονομική δομή της χώρας. Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Φοιτητικού Συλλόγου, Μουζάμμιλ Ιχσάν, τόνισε ότι η μείωση των βουλευτικών προνομίων δεν αποτελεί λύση, καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα «βαθιά ριζωμένα προβλήματα».

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία και ο στρατός έχουν ενισχυμένη παρουσία γύρω από κυβερνητικά κτήρια και σπίτια υπουργών, ενώ πολλές από τις διαμαρτυρίες συνεχίζουν να διαρκούν και τη Δευτέρα. Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καταδικάζουν τη χρήση όρων όπως «προδοσία» και «τρομοκρατία» από τον Πραμποβό, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα του ως υπερβολικά και κατασταλτικά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response