Ανάλυση του Politico: Γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:
putin

Την ώρα που ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτιμάει πως η εκεχειρία Ουκρανίας–Ρωσίας θα κλείσει εντός ημερών, το Politico, δημοσιεύει άρθρο του με τίτλο «Δεν θα υπάρξει ποτέ εκεχειρία στην Ουκρανία».

Ο συντάκτης του άρθρου διαπιστώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «διαβάσει» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κι έχει καταλάβει το μοτίβο του να κάνει μεγάλες δηλώσεις, αλλά να χάνει το ενδιαφέρον του όταν οι συζητήσεις τραβάνε σε διάρκεια.

«Γιατί λοιπόν ο Πούτιν να μπει στον κόπο να διαπραγματευτεί σοβαρά, όταν το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι η εγκατάλειψη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία;» καταλήγει το Politico.

Σύμφωνα με το άρθρο που επικαλείται τις θέσεις του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις τελευταίες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, «η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει έναν αιώνιο πόλεμο».

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού από το 2012 έως το 2020 και επέβλεψε την αναδιαμόρφωση ενός διαστρεβλωμένου προγράμματος σπουδών για την ιστορία που διδάσκεται στους μαθητές της Ρωσίας.

Ήταν επίσης επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας στις συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μεντίνσκι επικαλέστηκε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο του 1700-21 ως προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί για να κερδίσει ή να εξαναγκάσει το Κίεβο να παραδοθεί.

«Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος με τη Σουηδία διήρκεσε 21 χρόνια. Αλλά λίγα μόνο χρόνια μετά την έναρξή του, ο Μέγας Πέτρος πρόσφερε ειρήνη στους Σουηδούς… Τι απάντησαν οι Σουηδοί; “Όχι, θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελευταίο Σουηδό”», είπε χαρακτηριστικά ο Μεντίνσκι σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Αυτή η σύγκρουση μεταξύ της τσαρικής Ρωσίας και της Σουηδίας είχε ως στόχο την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής και κατέληξε με την ήττα της Σουηδίας. Ο Πούτιν φαντάζεται τον εαυτό του ως μια επανέκδοση του Μεγάλου Πέτρου. Έχει μάλιστα ένα χάλκινο άγαλμα του τσάρου του 18ου αιώνα στο γραφείο του» σημειώνει το Politico υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν πιθανώς πιστεύει ότι θα τον βοηθήσουν και οι ατέρμονες συνομιλίες που εξαντλούν την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: