Η κατάσταση στην Αϊτή συνεχίζει να είναι ανησυχητική, καθώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Ποντ Σοντέ, με πάνω από 100 θύματα, σηματοδότησαν μια κρίσιμη καμπή στον κύκλο της βίας μεταξύ συμμοριών και ομάδων αυτοάμυνας.
Από τότε, πολλές άλλες σφαγές έχουν σημειωθεί, οδηγώντας σε μαζικούς εκτοπισμούς, κυρίως στην πόλη Μιρεμπαλέ, όπου 100.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να διαφύγουν από την βία.
Η Ουλρίκα Ρίτσαρντσον, προσωρινή επικεφαλής της Binuh, προειδοποιεί ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός του Πορτ-ο-Πρενς αυξάνονται σε περιοχές όπου η κρατική παρουσία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Η πολυεθνική αποστολή υποστήριξης στην ασφάλεια (MMAS) που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024, με ηγεσία από την Κένυα, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθεια της να ελέγξει τη βία λόγω έλλειψης πόρων.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι συμμορίες επεκτείνουν τον έλεγχο τους σε εδάφη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την εξάπλωση της βίας και την αύξηση του λαθρεμπορίου όπλων και trafficking ανθρώπων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αναταραχές σε γειτονικές χώρες της Καραϊβικής. Ως εκ τούτου, καλεί την διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τις αϊτινές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τους, καθώς και προς τους οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες.
Το 2022, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων, περιλαμβάνοντας στοχευμένο εμπάργκο όπλων, το οποίο ενισχύθηκε για να απαγορεύσει τη μεταφορά όπλων στην Αϊτή. Ωστόσο, το εμπάργκο αυτό αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς η έλλειψη ελέγχου στα σύνορα από τις χώρες προέλευσης και τη Αϊτή περιορίζει την ικανότητα εντοπισμού και αναχαίτισης παράνομων φορτίων.