Το κυδώνι είναι ένα φρούτο με πλούσια ιστορία, καλλιεργούμενο από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου θεωρούνταν σύμβολο αγάπης και γονιμότητας. Παρά τη μακρά ιστορία του και τη χρήση του στην παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση πεπτικών και άλλων προβλημάτων υγείας, σήμερα είναι λιγότερο διαδεδομένο από τα μήλα ή τα αχλάδια, με τα οποία συγγενεύει.
Το φρούτο περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά με πολύ λίγες θερμίδες. Αν και η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την πέψη, τη μείωση φλεγμονών, την ανακούφιση από συμπτώματα ναυτίας και παλινδρόμησης, καθώς και την προστασία από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις, αναφέρει η διατροφολόγος Ansley Hill στο Healthline.
Παρακάτω παρουσιάζονται 8 πολύτιμα οφέλη του κυδωνιού και πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείς να το εντάξεις καθημερινά στη διατροφή σου.
1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το κυδώνι περιέχει φυτικές ίνες και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σου. Ένα κυδώνι βάρους 92 γραμμαρίων παρέχει περίπου:
Θερμίδες: 52
Λίπος: 0 γρ.
Πρωτεΐνη: 0,3 γρ.
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,75 γρ.
Βιταμίνη C: 15% της ημερήσιας τιμής
Θειαμίνη (Β1): 1,5%
Βιταμίνη Β6: 2%
Χαλκός: 13%
Σίδηρος: 3,6%
Κάλιο: 4%
Μαγνήσιο: 2%
Αν και δεν ξεχωρίζει σε κάποιο μόνο συστατικό, παρέχει ευρύ φάσμα θρεπτικών στοιχείων με λίγες θερμίδες.






