Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από μια σωστά ψημένη μπριζόλα – είτε την απολαμβάνεις σε μια παραδοσιακή χασαποταβέρνα είτε σε ένα κορυφαίο γκουρμέ εστιατόριο.
Με ένα Google search διαπιστώσαμε πως η τιμή στην Ελλάδα για ένα κομμάτι 2,4 κιλών αγγίζει τα 640 ευρώ. Άρα ένα κομμάτι 600 γραμμαρίων κοστίζει 160 ευρώ (!).
Rib Eye
- Είναι κομμάτι από το πλευρό του μοσχαριού, που φημίζεται για το πόσο τρυφερό και γευστικό είναι
Kobe Wagyu
- Το Kobe είναι συγκεκριμένος τύπος Wagyu, από την περιοχή Hyogo στην Ιαπωνία.
- Για να λέγεται ένα κρέας “Kobe”, πρέπει να έχει γεννηθεί, να έχει μεγαλώσει και να έχει σφαχθεί στην περιοχή Hyogo
- Το A5 δεν είναι ταμπέλα. Πρόκειται για την ανώτατη βαθμολογία που μπορεί να πάρει ένα ιαπωνικό μοσχαρίσιο κρέας
- Η βαθμολογία A5 σημαίνει ότι το κρέας έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ενδομυϊκό λίπος, κάτι που φέρνει την χαρακτηριστική «μαρμάρωση» στο σώμα μιας μπριζόλας Wagyu.
Η κλίμακα αυτή μετράει από το 1 ως το 12. Το 10 σημαίνει εξαιρετικά πλούσιο κομμάτι λίπους, σχεδόν «λιώνει στο στόμα».
Kagoshima, Ιαπωνία
Δεν είναι σαν το Ναγκασάκι που κάποτε ύμνησε ο Τζίμης Πανούσης. Είναι κάτι σαν τη Βυτίνα, αλλά για ιαπωνικά κρέατα.
- Πρόκειται για περιοχή παραγωγής πρώτης γραμμής για Wagyu.
- Θεωρείται ένα μέρος που βγάζει πιο «λαϊκά» και λιγότερο γκουρμέ προϊόντα.
- Το κρεάς Kagoshima Wagyu έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Το ChatGPT μας συμβουλεύει πως να την απολαύσουμε σωστά. Βγάλτε χαρτί και μολύβι, ξεγράψτε από το μυαλό σας βίγκαν υποκατάστατα, τύπου χαλούμι.
Πώς να το απολαύσεις σωστά:
- Βγάλε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
- Μη βάλεις πολλά καρυκεύματα. Απλό χοντρό αλάτι & λίγο πιπέρι είναι αρκετά.
- Ψήσε σε μαντέμι ή κάρβουνο, 1,5–2 λεπτά ανά πλευρά (ανάλογα με το πάχος).
- Μην το ψήσεις πάνω από medium-rare. Το λίπος λιώνει καλύτερα έτσι και η υφή παραμένει κρεμώδης.
- Άφησέ το να “ξεκουραστεί” 5–10 λεπτά πριν το κόψεις».
ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΕΜΕΤΟΥΣ