Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό όταν τρώμε πολλά πορτοκάλια

Κοινοποίηση:
portokalia-poikilies-scaled-1-2048x1366

Τα πορτοκάλια είναι γεμάτα με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά αλλά υπάρχουν και επιπτώσεις για τον οργανισμό όταν καταναλώνουμε πολλά.

Τα πορτοκάλια είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα και ο χυμός τους μας δροσίζει προσφέροντας μπόλικη βιταμίνη C αλλά και ασβέστιο. Είναι καλά για την πέψη, το δέρμα και τη συνολική ευεξία. Αλλά η κατανάλωση πολλών πορτοκαλιών μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, καθώς υπάρχουν και παρενέργειες .

Ένα πορτοκάλι έχει τα εξής θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ:

Νερό 86,7 γρ.
Θερμίδες 52kcal
Πρωτεΐνη 0,91 γρ.
Υδατάνθρακες 11,8 γρ.
Φυτικές ίνες 2g
Ζάχαρη 9 γρ.
Ασβέστιο 43mg
Βιταμίνη C 59,1 mg

Οι ενήλικες θα πρέπει να τρώνε 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αλλά αν ένας ενήλικας αρχίσει να καταναλώνει 4-5 πορτοκάλια την ημέρα, η περίσσεια φυτικών ινών στο σώμα θα μπορούσε να προκαλέσει:

Στομαχικές διαταραχές
Κράμπες
Διάρροια
Φούσκωμα
Ναυτία.
Επίσης, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει:

Καούρα
Πονοκέφαλο
Έμετο
Αϋπνία
Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς μπορεί να εμφανίσουν καούρα μετά την κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως τα πορτοκάλια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurogastroenterology and Motility. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της υψηλής οξύτητας των πορτοκαλιών.

Επίσης, τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν καταναλώσουν πορτοκάλια. Αν και τα πορτοκάλια περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα καλίου, για έναν οργανισμό που έχει ήδη υψηλά επίπεδα καλίου, η επιπλέον πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά σοβαρή πάθηση που ονομάζεται υπερκαλιαιμία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, αδυναμία, μυϊκή κόπωση και αρρυθμίες. Σε ακραίες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί ακόμη και να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον διαιτολόγο τους, διότι προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response