Μία ομάδα από δύτες φωτογράφιζε θαλάσσια ζώα στον ύφαλο Middleton, στα ανοικτά των ακτών της Νέας Νότιας Ουαλίας, όταν μία ομάδα από καρχαρίες, περισσότεροι από 10 ξεκίνησαν επίθεση.
Μία από τις γυναίκες της ομάδας κρατούσε μια υποβρύχια κάμερα που έλαμπε κάτω από το νερό και σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στην κατάδυση, αυτό πιθανότατα προσέλκυσε τους καρχαρίες και τους έκανε να της επιτεθούν. Στο βίντεο, οι καρχαρίες φαίνονται να την πλησιάζουν και να συγκρούονται μαζί της, και ένας από αυτούς μάλιστα την χτύπησε στο κεφάλι. Η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει και να απωθεί τους καρχαρίες
Τελικά, κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση και λίγο αργότερα το πλήρωμα επέστρεψε στον ύφαλο.
«Τα ατυχήματα με καρχαρίες είναι πολύ σπάνια, οπότε είναι επίσης πολύ δύσκολο να διερευνηθούν και να κατανοηθούν τα αίτια, οι αριθμοί είναι απλά πολύ μικροί», κατέληξε η Δρ Barash.
Η Δρ Barash επισύναψε μια γνώμη του ερευνητή συμπεριφοράς καρχαρία Eric Loa, ο οποίος έγραψε για την επίθεση στη Χαντέρα: «Το θύμα ήταν αναμφίβολα θύμα μιας επίθεσης «τρέλας υπερφαγίας», στην οποία συμμετείχαν αρκετοί καρχαρίες. Το ερώτημα είναι: Πώς ξεκίνησε αυτή η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση φαγητού; Θα πρέπει να υπάρχει μια αρχική σκανδάλη, συνήθως ένα πρώτο δάγκωμα – το οποίο είναι συνήθως τυχαίο και δεν απευθύνεται ειδικά στον άνθρωπο. Αυτό το δάγκωμα επιταχύνει – μέσω οσμής (αίματος) ή ηχητικών ερεθισμάτων – την είσοδο σε κατάσταση «trans-feeding» των καρχαριών στην περιοχή. Μπορεί να είναι υποβρύχια φωτογραφία/βίντεο. Σε αυτή την περίπτωση, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από μια κάμερα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα αρχικό δάγκωμα που επηρεάζει ακούσια τον κολυμβητή (και δεν επικεντρώνεται αρχικά σε αυτόν), αλλά οδηγεί τη διαδικασία της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, το ανθρώπινο λάθος είναι η ρίζα ενός τέτοιου ατυχήματος».