ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα η λίστα οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ – Φυσικά και νομικά πρόσωπα στο «μικροσκόπιο»

Κοινοποίηση:
aade

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας στη μάχη κατά των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, 11.616 φυσικά πρόσωπα και 18.762 νομικά πρόσωπα περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή.

 

Η φορολογική διοίκηση εισέρχεται σε μια πιο αποφασιστική φάση, εστιάζοντας στους μεγαλοοφειλέτες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών της χώρας. Η ΑΑΔΕ έχει εντείνει τις πιέσεις για ρυθμίσεις και αποπληρωμές, ενώ η διαδικασία των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων, όπως διαμερίσματα, επαγγελματικούς χώρους, οικόπεδα, εργοστάσια και ξενοδοχεία, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Δείτε τη λίστα εδώ

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά παραμένουν ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα αναγκαστούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Οι οφειλέτες με χρέη κάτω από 150.000 ευρώ είχαν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, 27 Ιουνίου, για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους είτε με εφάπαξ πληρωμή είτε μέσω ρύθμισης. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν, είδαν το όνομά τους να δημοσιεύεται δίπλα σε εκείνους που χρωστούν μεγαλύτερα ποσά.

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 110,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότεροι από 2,23 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε καθυστέρηση, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατασχέσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, μεγάλα ποσά παραμένουν απλήρωτα και στην Τελωνειακή Διοίκηση καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για το τρέχον έτος, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Είσπραξη τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Ανάκτηση πάνω από 700 εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλους οφειλέτες μέσω στοχευμένων δράσεων.
  • Είσπραξη τουλάχιστον 28 εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές προς την Τελωνειακή Διοίκηση.
  • Επίτευξη εισπραξιμότητας 33% στις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Η δημοσιοποίηση των οφειλετών αποτελεί αυστηρό μέτρο πίεσης, καθώς και ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαφάνειας. Η ΑΑΔΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η περίοδος ανοχής για τα μεγάλα χρέη έχει τελειώσει. Όσοι δεν ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη δημόσια έκθεση, αλλά και με τις επόμενες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Η συνέχιση των πλειστηριασμών ακινήτων αναδεικνύει την πρόθεση της Αρχής να αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Το μήνυμα είναι σαφές: είτε θα υπάρξει ρύθμιση και πληρωμή, είτε θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Παράλληλα, οι μικρότεροι οφειλέτες με χρέη κάτω των 150.000 ευρώ καλούνται επίσης να συμμορφωθούν, καθώς δεν εξαιρούνται από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response