Η φονικότερη πλημμύρα στη Νότιο Αφρική

Κοινοποίηση:
ΑΦΡΙΚΗ

Οι νεκροί από τις πλημμύρες στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ της Νότιας Αφρικής ξεπέρασαν τους 300. Έβρεξε μέσα σε μία μόλις μέρα, μετά από αρκετούς μήνες, σε περιοχές της πολιτείας που είχε κηρυχθεί σε περιοχή καταστροφής.

Οι αρχές της περιοχής περιγράφουν την καταστροφή ως «μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην ιστορία» της χώρας.

Εξαιτίας της λάσπης, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους κάτω ορόφους των κτιρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, η χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 60 ετών αναμένεται να συνεχιστεί με τις βροχές.

Στην περιοχή όπου ένα ελικόπτερο μεταφέρει ανθρώπους σε ασφαλή μέρη, οι βροχές περιορίζουν επίσης το οπτικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από την κακή ορατότητα.

Το BBC έγινε μάρτυρας μιας επιχείρησης για την αναζήτηση ενός 10χρονου κοριτσιού από τετραμελή οικογένεια την Τρίτη. Το κορίτσι είχε παρασυρθεί από την πλημμυρισμένη γέφυρα.

Εθελοντές διέσχισαν το λασπωμένο ποτάμι, κόβοντας εκ περιτροπής κλαδιά και καθαρίζοντας συντρίμμια και συντρίμμια από το ρεύμα.

Ανεπαρκές δίκτυο αποχέτευσης και απρόσεκτη κατασκευή κατοικιών σε χαμηλές περιοχές

Ο Jomba Phiri, ο οποίος ζει στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, το Durban, είπε ότι το σπίτι του παρασύρθηκε από την πλημμύρα.

«Δεν ξέρω πού να μείνω πια», είπε ο Phiri στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τμήματα του αυτοκινητόδρομου N3, που συνδέει το Durban με την περιοχή Gauteng, την καρδιά της νοτιοαφρικανικής οικονομίας, έχουν κλείσει.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa επισκέφθηκε την περιοχή και έκανε έκκληση για βοήθεια.

«Είμαστε μαζί σας παρόλο που η καρδιά σας πονάει», είπε η Ραμαφόσα στους ντόπιους, σύμφωνα με το Reuters.

Αν και περιγράφει την καταστροφή ως «μια δύναμη της φύσης», κάποιοι διαφωνούν μαζί του. Ο κόσμος πιστεύει ότι οι απώλειες οφείλονται σε ανεπαρκή αποχετευτικά δίκτυα και αλόγιστη κατασκευή κατοικιών σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Λίγοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από τα ερείπια

Ο κυβερνήτης του Durban Mxolisi Kaunda υποστήριξε ότι η αποχέτευση ήταν ανεπαρκής και είπε ότι δεν αναμένεται πλημμύρα αυτής της κλίμακας.

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της καταστροφής είναι ορατές σε όλη την περιοχή.

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αφρικής που οδηγεί στο λιμάνι του Durban έχει κλείσει λόγω των σωρών λάσπης και ερειπίων που έφερε ο υπερχειλισμένος ποταμός.

Προσωρινά ανεστάλησαν οι εργασίες στο λιμάνι. Μια αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων κοντά σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο πλημμύρισε με εκατοντάδες κοντέινερ μέσα.

Το BBC είδε μερικά από τα αυτοκίνητα να ανατρέπονται ή να συνθλίβονται κάτω από τα συντρίμμια στη βιομηχανική περιοχή που ονομάζεται Bluff στο λιμάνι.

Οι εταιρείες στην περιοχή χρησιμοποιούν αντλίες νερού για την αποστράγγιση του νερού που γεμίζει τα κτίριά τους.

Οι περισσότεροι από τους 12 κροκόδειλους βρέθηκαν να παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες από το Crocodile Creek Farm στην πόλη Tongaat, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Durban. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ron Naidoo, πάστορας στην πόλη Tongaat, είπε στο BBC ότι είχε περάσει τη νύχτα άυπνος λόγω της ανόδου των νερών από πλημμύρες και είδε την αστυνομία να σέρνει ένα αυτοκίνητο με πτώμα έξω από το ποτάμι.

Ο Naidoo είπε ότι η κατάσταση ήταν τραυματική “επειδή είναι η πρώτη φορά που βλέπει το ποτάμι να ανεβαίνει τόσο ψηλά εδώ”.

Σωροί από συντρίμμια είναι διάσπαρτοι σε πληγείσες περιοχές όπως η παραλία Blue Lagoon

Η περιφερειακή κυβέρνηση KwaZulu-Natal ανέφερε στο Facebook ότι οι ζημιές σε ακίνητα και υποδομές ανήλθαν σε δισεκατομμύρια ραντ και είπε ότι οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν «καταστροφές χωρίς προηγούμενο».

Ο κυβερνήτης του Ντέρμπαν είπε στο BBC ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επεξεργασίας νερού πλημμύρισαν.

Η επικοινωνία διεκόπη στη χώρα, όπου περισσότεροι από 900 σταθμοί βάσης που ανήκουν στα δύο κύρια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αναφέρθηκαν ότι υπέστησαν ζημιές.

Ένα κοντέινερ λεηλατήθηκε στο Durban

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η κήρυξη της πληγείσας από τις πλημμύρες περιοχής ως περιοχής καταστροφής θα επιτρέψει “αιτήσεις χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης” από το Εθνικό Ταμείο και προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Αφρική.

Νωρίτερα φέτος, η περιοχή γνώρισε τρεις κυκλώνες και δύο τροπικές καταιγίδες σε μόλις έξι εβδομάδες.

Αυτά επηρέασαν κυρίως τη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, προκαλώντας 230 θανάτους και εκτεταμένες ζημιές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: