Η ενήλικη ζωή έχει τις δικές της δυσκολίες, και μία από αυτές είναι η διατήρηση υγιών και σταθερών φιλιών. Καθώς μεγαλώνουμε, οι υποχρεώσεις μας πολλαπλασιάζονται, οι ρυθμοί γίνονται πιο γρήγοροι και, κάποιες φορές, οι φιλίες μας παραμελούνται. Εντούτοις, η σημασία τους για την υγεία και τη μακροζωία είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με τον Robert Waldinger. Ο Waldinger, ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου The Good Life, έχει αποδείξει ότι οι καλές σχέσεις είναι το κλειδί για μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Πώς μπορείς να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις αυτές τις φιλίες κι εσύ; Εδώ είναι 4 πρακτικά tips του, έτσι όπως τα μοιράστηκε σε podcast, για να τις κάνεις να διαρκέσουν.
1. Μην παραμελείς τις casual συναναστροφές
Μπορεί να νομίζεις ότι οι καθημερινές, επιφανειακές συνομιλίες με άτομα που βλέπεις για λίγο – όπως ο υπάλληλος στο καφέ ή ο γείτονας – δεν έχουν καμία αξία. Ο Waldinger, όμως, τονίζει ότι αυτές οι σύντομες αλληλεπιδράσεις είναι πιο σημαντικές απ’ ό,τι φαντάζεσαι για την ψυχική υγεία σου.
Κάθε σύντομη συνομιλία δίνει μικρές “δόσεις” ευτυχίας, οι οποίες ενισχύουν τη συνολική αίσθηση ότι η ζωή είναι καλή και θετική. Άρα, να είσαι φιλική και ανοιχτή σε αυτές τις στιγμές: Πες καλημέρα στον γείτονά σου, χαμογέλασε στον ταμία του σούπερ μάρκετ. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να μην είναι ουσιαστικές, αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς αισθάνεσαι.
2. Συχνή έκθεση σε κοινές δραστηριότητες
Αν θέλεις να κάνεις νέες φιλίες ή να ενδυναμώσεις τις ήδη υπάρχουσες, το μυστικό είναι να βάλεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις όπου θα συναντάς τα ίδια άτομα ξανά και ξανά. Σύμφωνα με τον Waldinger, όταν βρίσκεσαι σε κοινές δραστηριότητες, όπως σε μια ομάδα γιόγκα, αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξεις αυθεντικές σχέσεις με άλλους.
Η συνεχόμενη αλληλεπίδραση βοηθά να χτιστεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν πιο ουσιαστικοί δεσμοί. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία τι κάνεις, αρκεί να κάνεις κάτι που σε ενδιαφέρει και να το κάνεις με άλλους ανθρώπους. Αυτό θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις κοινά ενδιαφέροντα και να συναναστραφείς φυσικά νέους ανθρώπους.
3. Ενίσχυσε τις διαδικτυακές σχέσεις με προσωπικότητα
Η διαδικτυακή επικοινωνία είναι μέρος της καθημερινότητας όλων μας, αλλά πώς μπορείς να την κάνεις πιο ουσιαστική; Ο Waldinger αναφέρει ότι είναι εύκολο να χάσουμε την προσωπικότητα σε μια διαδικτυακή συνομιλία, ειδικά όταν μιλάμε μόνο μέσω οθόνης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να προσθέσουμε περισσότερη ζωντάνια σε αυτές τις σχέσεις.
Για παράδειγμα, ο Vivek H. Murthy, ο Αμερικανός Υπουργός Υγείας, εισήγαγε μια απλή αλλά αποδοτική στρατηγική στην ομάδα του: Κάθε εβδομάδα, κάποιος από την ομάδα μοιράζεται κάτι προσωπικό στη διαδικτυακή συνάντηση, κάτι που ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των μελών. Προσπάθησε να εφαρμόσεις κάτι αντίστοιχο στην προσωπική σου ζωή: μοιράσου μια προσωπική ιστορία με έναν διαδικτυακό φίλο ή συνάδελφο, και παρατήρησε πόσο πιο ανθρώπινη και αυθεντική γίνεται η επικοινωνία σας.
4. Διατήρησε τις φιλίες που έχεις
Ακόμα και οι καλύτερες φιλίες χρειάζονται δουλειά για να διατηρηθούν. Όπως τονίζει ο Waldinger, οι φιλίες δεν “διαρκούν” από μόνες τους, πρέπει να τις καλλιεργείς και να τις φροντίζεις. Μια απλή κίνηση, όπως ένα μήνυμα για να πεις “σ’ αγαπώ” ή “μου λείπεις”, μπορεί να αναζωογονήσει μια φιλία.
Ίσως έχεις καιρό να μιλήσεις με κάποιον καλό φίλο, οπότε τι σε εμποδίζει να του στείλεις ένα μήνυμα και να ανανεώσεις την επαφή σας; Ο Waldinger προτείνει αυτήν την πρακτική ως ένα μικρό βήμα που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήνεις τις φιλίες να παραμελούνται απλώς λόγω του φόρτου εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων.