2002: Επίθεση στη Ντόρα Μπακογιάννη – Πυροβόλησε εναντίον της με καραμπίνα (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
Bakogianni

«Το πρώτο πράγμα που ήρθε στο νου μου ήταν τα παιδιά μου. Δεν θα άντεχαν μια δεύτερη τόσο σκληρή δοκιμασία». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στους φίλους και τους στενούς συνεργάτες της, που έσπευσαν εκείνο το απόγευμα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μόλις έμαθαν για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο 35χρονος μηχανικός αυτοκινήτων Γιώργος Σανδάλης, ο οποίος είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, είχε πυροβολήσει εναντίον της, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον οδηγό της, ενώ η ίδια χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να της αφαιρεθούν χειρουργικά από τα μάτια τα θραύσματα του τζαμιού από το σπασμένο παράθυρο του αυτοκινήτου.

Όλα έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου 2002, στη συμβολή του πεζόδρομου με την λεωφόρο Αμαλίας, την ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μόλις δύο μήνες νωρίτερα είχε εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων, έφευγε από το γραφείο της και επιβιβαζόταν στο ασημί “Saab” για να επιστρέψει στο σπίτι της.

Ο 35χρονος οδηγός της Γιώργος Λυμπερίου μόλις είχε βάλει μπροστά το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε και ένας αστυνομικός της προσωπικής της φρουράς, όταν ο Σανδάλης έβγαλε από ένα σάκο μια κοντόκανη καραμπίνα και πυροβόλησε μια φορά. Τη στιγμή εκείνη η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο, έσκυψε να πάρει τα τσιγάρα από την τσάντα της. Αυτή η κίνηση την γλίτωσε από τα χειρότερα.

Μετά τον πυροβολισμό ο δράστης απομακρύνθηκε πεζός προς την Ακρόπολη, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει, καθώς την επίθεση αντελήφθη ο 27χρονος ειδικός φρουρός Σταμάτης Πέππας που περνούσε τυχαία από την περιοχή με την μοτοσικλέτα του. Αν και εκτός υπηρεσίας, τον κυνήγησε και μαζί με τον συνάδελφό του Αναστάσιο Βουβαλίδη, ο οποίος φρουρούσε την Ισπανική πρεσβεία, λίγα μέτρα μακρύτερα, στον αριθμό 21 της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες.

Την ίδια ώρα ο Λυμπερίου μεταφερόταν με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε ένα διαμπερές τραύμα στον τράχηλο και η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ανησυχία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μεταφέρθηκε με περιπολικό στον «Ευαγγελισμό», όπου οι γιατροί της αφαίρεσαν χειρουργικά τρία θραύσματα από το δεξί της μάτι και δύο από το αριστερό της βλέφαρο. Τη συμπαράστασή του για την επίθεση εναντίον της εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από την Κοπεγχάγη όπου βρισκόταν, ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πάντως ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του υπουργού δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υποστηρίζοντας ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ζητήσει να της δοθεί ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ως απάντηση ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι το υπουργείο μερίμνησε και προσέφερε στην κυρία Μπακογιάννη θωρακισμένο αυτοκίνητο μάρκας “Alfa Romeo”, το οποίο δεν δέχθηκε με την αιτιολογία ότι είναι παλιό μοντέλο.

Ο 35χρονος μηχανικός αυτοκινήτων Γιώργος Σανδάλης οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Αττικής. Όπως είπε, κίνητρο της επίθεσης ήταν τα… κακά πνεύματα Έκπληκτοι ο «Αττικάρχης» Γιώργος Αγγελάκος και ο διοικητής της Ασφάλειας Βασίλης Τσιατούρας τον άκουσαν να λέει ότι πυροβόλησε γιατί του είχαν κάνει μάγια!

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, το 1997 είχε υποβληθεί σε αναγκαστική νοσηλεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, μετά από εισαγγελική παραγγελία και από τότε μπαινόβγαινε σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα. Έμενε με τους γονείς του στη Λιβαδειά και δύο ημέρες πριν από την επίθεση επισκέφθηκε την αδελφή του που έμενε στο Αιγάλεω. Εκείνο το μεσημέρι περίμενε στον πεζόδρομο απέναντι από το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη. Χάζευε σε ένα μαγαζί με τουριστικά είδη, κοιτούσε καρτ ποστάλ για αρκετή ώρα. Κάποια στιγμή μίλησε στο κινητό του τηλέφωνο, βγήκε από το μαγαζί και περπάτησε με αργά βήματα προς την είσοδο του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη. Μόλις η δήμαρχος Αθηναίων κατέβηκε και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο, άνοιξε πυρ.

«Με παρακολουθούν διάφοροι πολιτικοί μέσω του DNA και ραδιοκυμάτων», είπε στην ανακρίτρια όπου οδηγήθηκε για να απολογηθεί. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω την κυρία Μπακογιάννη. Ήθελα να ακουστεί ο κρότος, ώστε να μου δώσουν σημασία και να σταματήσουν να με παρακολουθούν». Η ανακρίτρια έδωσε εντολή για εγκλεισμό του στη ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού και τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: