«1% ή και χαμηλότερα» — Ο Τραμπ προτείνει νέο πρόεδρο Fed που θα ακούει την Ουάσινγκτον

Κοινοποίηση:
donald-trump-1200x800

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο τραπέζι τις υποψηφιότητες για τον διάδοχο του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, προτιμώντας είτε τον πρώην διοικητή Κέβιν Γουόρς είτε τον νυν διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ. Η επιλογή, όπως τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Fed θα συνεννοείται μαζί του για την πορεία των επιτοκίων.

Η ρητορική του Αμερικανού προέδρου είναι σαφής: «Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σε έναν χρόνο θα ήθελε να κυμαίνεται στο 1% ή και χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Κέβιν Γουόρς μοιράζεται την ίδια αντίληψη και τάσσεται υπέρ μειώσεων στα επιτόκια.

Η τοποθέτηση του Τραμπ προκαλεί ήδη έντονο ενδιαφέρον στους κύκλους της οικονομίας και των αγορών, καθώς η επόμενη κίνηση της Fed θα επηρεάσει άμεσα την πορεία της Wall Street, των επενδύσεων αλλά και του δολαρίου διεθνώς. Η πρόταση του προέδρου υπογραμμίζει την επιθυμία του για μια Fed που θα ακολουθεί πολιτική «χαμηλού κόστους χρήματος», δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και ρίσκα για πληθωριστικές πιέσεις.

Στο παρασκήνιο, η επιλογή του επόμενου προέδρου της Fed γίνεται το κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ουάσινγκτον, με τα οικονομικά και πολιτικά επιτελεία να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς οι αποφάσεις θα επηρεάσουν την οικονομική καθημερινότητα εκατομμυρίων Αμερικανών και την πορεία της διεθνούς αγοράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response