Η επανασύσταση της ΕΡΤ είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση της κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αναδιαρμόρφωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι υπό την πίεση των δανειστών δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Παράλληλα δημιουργεί έναν ανταγωνιστή στον πεδίο της τηλεοπτικής ενημέρωσης στα ιδιωτικά κανάλια από τα οποία θεωρεί ότι δέχεται σκληρή κριτική και επιπλέον προβάλλει ότι αποκαθιστά την πληγωμένη δημοκρατία αλλά και την αδικία σε βάρος των περίπου 2.500 εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό ήταν αναμενόμενη η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και οι έντονες αντεγκλίσεις που κυριάρχησαν χθες κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο υπουρός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς από τη μία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους ότι “σαν ντουντούκες των δανειστών έλεγαν ότι το νομοσχέδιο θα το κόψουν οι δανειστές” και από την άλλη ζήτησε ευρύτερη συναίνεση λέγοντας ότι στόχος είναι «να αποδώσουμε όλοι μαζί στην ελληνική κοινωνία έναν φορέα που δικαιούται, με αξιοπιστία διαρκή που δεν θα διαρκεί όσο ένας πολιτικός κύκλος». Ανέφερε δε ότι ότι θα γίνει έλεγχος των στοιχείων της Ειδικής Διαχείρισης αλλά και όλων των συμβάσεων της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ. Στην ομιλία του έκανε αναφορά και στο ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο λέγοντας ότι θα εξυγειανθεί και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς να την απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι “μπορούν να έχουν θεσμική, φορολογική και οικονομική ασυλία εις το διηνεκές».
Προανήγγειλε δε νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην δική του ομιλία υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο θέμα της DIGEA κάνοντας λόγο για “πατεντάτη διαπλοκή” ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα οι πάροχοι προγράμματος είναι και οι πάροχοι δικτύου μέσω της DIGEA την οποία δημιούργησαν τα ιδιωτικά κανάλια.
Αναφέρθηκε και στον «αναβαλλόμενο φόρο», δηλαδή την «καθιερωμένη» τροπολογία που ερχόταν κάθε 31-12 και αφορούσε την μη είσπραξη του φόρου επί του τζίρου των διαφημίσεων των τηλεοπτικών καναλιών.