ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΗΠΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ ΒΑΣΙΛΙΑ: Δύο deal – μαμούθ που θα αλλάξουν τις ισορροπίες

Κοινοποίηση:
megalo-deal-gia-purinika-kai-s-400-apo-poutin-kai-salman.w_l-600x275

Πόδι για τα καλά έβαλε ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή αφήνοντας πίσω της ΗΠΑ,

μετά το κλείσιμο δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya. Η συμφωνία κλείστηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη στην Ρωσία. Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, μετέδωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης βάσει του οποίου προβλέπει την συνδρομή των προσπαθειών του βασιλείου από μέρους της Ρωσίας να αναπτύξει την δική της αμυντική βιομηχανία.

Οι συμφωνίες συνεργασίας, όχι μόνο θα αποφέρουν σημαντικότατα οφέλη και στις δύο πλευρές, αλλά είναι ικανές μέχρι και να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην αραβική χερσόνησο, καθώς είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση που χαρακτηρίζει τη Σαουδική Αραβία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση, τα αραβικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την απόκτηση της ρωσικής τεχνογνωσίας σε επίπεδο πυρηνικής ενέργειας και προγραμμάτων, θα ανέλθουν στο ένα δισ. δολάρια, ενώ τα σχέδια για το μέλλον αφορούν εξίσου μεγάλα προγράμματα, ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Εκτός των πυρηνικών, η συμφωνία επεκτείνεται τόσο σε επίπεδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και σε εγκαταστάσεις πετροχημικών. Οι συμφωνίες θα πραγματωθούν μέσω της αραβικής Aramco και του Ρωσικού Fund Επενδύσεων (RDIF), ενώ εμπλέκεται και η ρωσική εταιρεία Sibur.

«Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει ένα τεράστιο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, μέσω του οποίου υπάρχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: