Φυλάκιση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ζητεί η ισπανική εισαγγελία

Κοινοποίηση:
forkadel-2-696x434

Να αποφανθεί υπέρ της φυλάκισης της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου και τριών βουλευτών

εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας για τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν στα γεγονότα που οδήγησαν στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της “El Pais”.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ και άλλοι πέντε βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου κατέθεσαν ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης κρατικών κονδυλίων.

Κατά την προσέλευσή της, η Κάρμε Φορκαντέλ έγινε δεκτή από πλήθος υποστηρικτών και μη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν είστε μόνοι!», φώναζαν οι μεν, «Ο Πουτζδεμόντ στη φυλακή», φώναζαν οι δε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν βουλευτές και στην προκειμένη περίπτωση έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να εξετάσει αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί «στάσης», «αποσχιστικής δράσης» και κατάχρησης δημοσίων πόρων με στόχο την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής κοινότητας που έχουν διατυπωθεί κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, «η στρατηγική αυτή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας» ετέθη σε σε εφαρμογή πολύ πριν από την επίσημη πράξη κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου και η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: