Τύφλα να έχει το Prison Break-Tρεις επιτυχημένες αποδράσεις με ελικόπτερο από τις ελληνικές φυλακές που άφησαν άφωνους τους αστυνομικούς!

Κοινοποίηση:
palaiokwstas

Με αφορμή τη προσπάθεια της Ρούπα θυμηθήκαμε πρωτοσέλιδες αποδράσεις…

Η αρχή έγινε το 2006, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι, οι οποίοι αιφνιδίασαν τις Αρχές, με την πρωτοφανή τότε απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό.

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Ιουνίου, γύρω στις 6.25, ένα μικρό ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος και παρέλαβε τους δύο γνωστούς κρατουμένους, που κρατούνταν στην 5η πτέρυγα.

Ο πιλότος είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από Καρδαμύλη της Μεσσηνίας για το Μαρούσι και Ασπρόπυργο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι δράστες έπιασαν τον πιλότο όμηρο με την απειλή όπλων.

Ο πιλότος κατέθεσε ότι μία εβδομάδα πριν από την απόδραση «ένας άνδρας και δύο γυναίκες νοίκιασαν το ελικόπτερο από τον Αγιο Κοσμά για μια βόλτα πάνω από την Αθήνα».

Την ημέρα της απόδρασης, «ο ίδιος άνδρας, μαζί με έναν δεύτερο άνδρα, εμφανίστηκαν και πάλι στον Αγιο Κοσμά και ζήτησαν επίσης να κάνουν βόλτα, πληρώνοντας προκαταβολικά για την ενοικίαση του ελικοπτέρου 1.400 ευρώ.

Οταν όμως απογειώθηκαν, με απείλησαν με πιστόλι και χειροβομβίδα και με υποχρέωσαν να προσγειωθώ στο προαύλιο του Κορυδαλλού, απ’ όπου πήρα τους δύο κρατουμένους».

Το ίδιο σκηνικό τρία χρόνια μετά

Τρία χρόνια μετά, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ηταν Φεβρουάριος του 2009, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη για την πρώτη απόδραση, όταν ένα ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν δύο (ξανά) συνεργοί των Παλαιοκώστα-Ριζάι πλησιάζει τις φυλακές, κάνει δύο με τρεις βόλτες και κατεβαίνει επάνω από τα απομονωτήρια, τα μικρά κελιά της απομόνωσης όπου κρατούνταν οι διαβόητοι φυγάδες.

Το ελικόπτερο χαμηλώνει και ρίχνει ανεμόσκαλα από την οποία ανεβαίνουν οι υπόδικοι. Οι φύλακες πυροβόλησαν κατά του ελικοπτέρου, χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν την απόδραση. Οταν φτάνουν στο Πολυδένδρι, οι δραπέτες βάζουν στον πιλότο κουκούλα και τον αφήνουν δεμένο και φιμωμένο.

Η μεγάλη απόδραση των 11

Στις 24 Φεβρουαρίου 2013, ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός αποπειράθηκε να δραπετεύσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων. Ο ίδιος δεν τα κατάφερε και τραυματίστηκε, 11 όμως συγκρατούμενοί του κατάφεραν να διαφύγουν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι κρατούμενοι ήταν Αλβανοί υπήκοοι.

Η απόπειρα απόδρασης είχε οργανωθεί και από… στεριάς και από αέρος. Ομάδα συνεργών έφτασαν έξω από τη φυλακή και με καλάσνικοφ έβαλαν κατά των εξωτερικών φρουρών, την ίδια ώρα που το ελικόπτερο ίπτατο πάνω από το προαύλιο του σωφρονιστικού ιδρύματος. Ο Π. Βλαστός προσπάθησε να ανέβει με την ανεμόσκαλα, αλλά έπεσε και τραυματίστηκε.

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό για μέρες, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.. Οι δραπέτες εντοπίστηκαν πια τον Ιούλιο, όταν οι δύο κρατούμενοι Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα, γνωστοί κακοποιοί, τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΚΑΜ σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Βροσίνα Ηπείρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: