Τσάμπα θα δουλεύουμε! Κρατήσεις έως και 50% σε όσους αμείβονται με «αποδείξεις δαπάνης»…

Κοινοποίηση:
9

Με την αλλαγή του έτους, ενεργοποιήθηκε και η διάταξη που προβλέπει την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όσους αμείβονται με «αποδείξεις δαπάνης».

Το νέο πλαίσιο, διαμορφώνεται ως εξής:

✔ Επί της μεικτής αμοιβής που συμφωνείται να καταβληθεί με απόδειξη δαπάνης, το λογιστήριο είναι υποχρεωμένο να παρακρατήσει φόρο 20% και χαρτόσημο 3,6%. Άρα σε μια αμοιβή 1000 ευρώ, ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα εισπράξει 764 ευρώ.

✔ Επί της καθαρής αμοιβής που απομένει, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υπολογίσει και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλει, θέλει δεν θέλει, στον ΕΦΚΑ. Ο συντελεστής υπολογισμού διαμορφώνεται στο 26,95% κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ θα ζητήσει (και μάλιστα την εισφορά θα την παρακρατήσει ο εργοδότης) 205,9 ευρώ. Έτσι, το καταβληθέν ποσό θα διαμορφωθεί στα 558 ευρώ.

✔ Αν ο αμειβόμενος είναι μισθωτός (και χρησιμοποιεί τον τίτλο κτήσης για να ενισχύσει το εισόδημά του) τότε το ποσό  που εισέπραξε θα φορολογηθεί ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα. Θα προστεθεί στις αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες και ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με συντελεστή 22% είτε με συντελεστή 29% είτε με συντελεστή 37% ανάλογα με το ύψος του μισθού. Έτσι, η τελική επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 44,2% ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: