Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με τις νέες ρυθμίσεις για την αναβαλλόμενη φορολογία, ανοίγοντας το δρόμο για τη λογιστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο τα εποπτικά κεφάλαια. Επίσης διευκολύνονται οι ορκωτοί λογιστές να βεβαιώσουν την ανακτησιμότητα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και να υπογράψουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς του 2016 ώστε να δημοσιευθούν ως το τέλος του μήνα.
«Με τη ρύθμιση διασφαλίζεται ότι οι διαγραφές και αναδιαρθρώσεις δανείων δεν θα οδηγήσουν σε απώλεια εποπτικών κεφαλαίων και επιτρέπεται η επίτευξη των θεσμοθετημένων στόχων ανά πιστωτικό ίδρυμα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση που υπογράφει ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.
Με βάση την τροπολογία δίδεται η δυνατότητα σε βάθος 20ετίας απόσβεσης των ζημιών των τραπεζών που οφείλονται σε διαγραφές δανείων λόγω διακανονισμού ή αναδιάρθρωσης, δικαστική ή εξωδικαστικού συμβιβασμού είτε λόγω μεταβίβασης του δανείου σε εταιρείες απόκτησης δανείων ή τιτλοποίησης ή σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες ή νομικές οντότητες.
Για τη σημασία της τροπολογίας στην επίτευξη των στόχων των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών το 2017 είχε κάνει χθες αναφορά ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ενώ η επικεφαλής της εποπτικής Αρχής SSM Ντανιέλ Νουί φρόντισε να κρούσει καμπανάκι για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν φέτος τονίζοντας πως οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να επιτευχθούν.
Σύμφωνα με την τροπολογία το φορολογικό όφελος της 20ετούς απόσβεσης δίδεται μόνο στις πραγματοποιηθείσες ζημιές. Επίσης σε περίπτωση που πραγματοποιείται λογιστική διαγραφή του δανείου ενώ ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα γεγονότα της οριστικής διαγραφής χρέους ή της μεταβίβασης του δανείου, το φορολογικό αποτέλεσμα του έτους της λογιστικής διαγραφής δεν επηρεάζεται. Όταν επέλθουν τα γεγονότα αυτά, το ποσό που είχε λογιστικά διαγραφεί θα μετατραπεί σε χρεωστική διαφορά και θα αποσβεστεί στην 20ετή περίοδο.
Παράλληλα με τις τροποποιήσεις που γίνονται προβλέπεται ρητά ότι μπορεί και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αφορά λογιστικές διαγραφές και οριστικές ζημίες λόγω οριστικής διαγραφής ή μεταβίβασης δανείων, υπό προϋποθέσεις να μετατρέπεται σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Δημοσίου και επομένως να προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο προβλέπεται ήδη για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτησης που αφορά στο ποσό των συσσωρευμένων προβλέψεων και λοιπών εν γένει ζημιών λόγω πιστωτικού κινδύνου και στο υπόλοιπο της χρεωστικής διαφοράς του PSI.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η τροπολογία δεν οδηγεί σε αύξηση των μετατρεπόμενων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων καθώς προβλέπεται ρητά ο περιορισμός στο ποσό του φόρου που αναλογεί στις προσωρινές διαφορές από συσσωρευμένες προβλέψεις και λοιπές εν γένει ζημίες λόγω πιστωτικού κινδύνου που είχαν λογιστεί ως 30 Ιουνίου 2015. Επίσης η συγκεκριμένη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση μειώνεται κατά το ποσό της τυχόν οριστικής απαίτησης, του φόρου που αναλογεί σε μεταγενέστερες αντίστοιχες ειδικές φορολογικές προβλέψεις και του φόρου που αναλογεί στην ετήσια απόσβεση της αντίστοιχης χρεωστικής διαφοράς. Με αυτό τον τρόπο, καταλήγει η αιτιολογική έκθεση, η εγγύηση του Δημοσίου για τα εποπτικά κεφάλαια των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων βαίνει μειούμενη.
newmoney.gr
Διαβάστε όλη την τροπολογία ΕΔΩ