Τραγωδία στις Φιλιππίνες! Πάνω από 100 νεκροί στις μάχες στρατού – τζιχαντιστών! (BINTEO)

Κοινοποίηση:
maxes

Πάνω από 100 νεκροί, ανάμεσά τους 27 άμαχοι και 61 τρομοκράτες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών Μάουτε, οι οποίοι συνδέονται με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», στην πόλη Μαράουι της νήσου Μιντανάο των Φιλιππίνων.

Σοροί πολιτών που εκτέλεσαν οι σουνίτες εξτρεμιστές ως «προδότες», επειδή προσπαθούν να φύγουν απ’ την εμπόλεμη ζώνη, κείτονται στους δρόμους, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί κάπου 2.000 άνθρωποι στην πόλη.

Στους 27 αμάχους που σκότωσαν οι ισλαμιστές απ’ την περασμένη Τρίτη που επέδραμαν στο Μαράουι περιλαμβάνονται και οκτώ άνδρες, τα πτώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν χθες με μια σφαίρα στο κεφάλι στα περίχωρα της πόλης. Σύμφωνα με ντόπιους τα θύματα ήταν άμαχοι που εργάζονταν σ’ έναν μύλο και μια ιατρική σχολή και προσπάθησαν να φύγουν απ’ την πόλη.

Οι εκτελεστές τους είχαν αφήσει στη σορό ενός άνδρα ένα σημείωμα που ανέφερε ότι τα θύματα «πρόδωσαν την πίστη τους», όπως ανέφερε αστυνομικός στην τοπική εφημερίδα Philippine Star.

Σ’ ένα άλλο σημείο, κοντά σε πανεπιστήμιο του Μαράουι, εντοπίστηκαν οι σοροί τεσσάρων ανδρών, τριών γυναικών κι ενός παιδιού το περασμένο Σάββατο.

«Μιλάμε για αμάχους, γυναίκες. Αυτοί οι τρομοκράτες είναι απάνθρωποι», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Πέραν των αμάχων στις μάχες σκοτώθηκαν και 11 στρατιώτες καθώς και τέσσερις αστυνομικοί.

 

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο σ’ ολόκληρο το νότιο τμήμα της χώρας μετά την έφοδο των ισλαμιστών στην πόλη. Οι περισσότεροι απ’ τους 200.000 ως επί το πλείστον μουσουλμάνους κατοίκους του Μαράουι εγκατέλειψαν την πόλη, αλλά εκτιμάται ότι κάπου 2.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών.

«Μας στέλνουν μηνύματα και μας τηλεφωνούν ζητώντας μας να στείλουμε ομάδες διάσωσης. Θέλουν να φύγουν καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους, ενώ τους τελειώνουν τα τρόφιμα. Φοβούνται ότι θα σκοτωθούν από σφαίρες ή αεροπορικά πλήγματα», είπε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Ο στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία της πόλης το Σαββατοκύριακο την ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις επιδίδονταν σε οδομαχίες με τους αντάρτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η ομάδα Μάουτε, που αντιμάχεται το στρατό, δεν θεωρείται πλέον τοπική τρομοκρατική οργάνωση, καθώς στελέχωσαν τις τάξεις και πολλοί Μαλαίσιοι, Ινδονήσιοι και από άλλες εθνικότητες.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα την εκδίωξη των τρομοκρατών απ’ τις Φιλιππίνες κι υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη στη χώρα.

«Αν δεν μπορέσω να τους αντιμετωπίσω ως πρόεδρος θα παραιτηθώ», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Αν είμαι ανίκανος να διατηρήσω την τάξη σ’ αυτή τη χώρα, θα αποχωρήσω και θα παραχωρήσω σε κάποιον άλλο τη θέση μου.»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: