Το 69% των Τούρκων δασκάλων σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους

Κοινοποίηση:

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το τούρκικο συνδικάτο Eğitim-İş, οι δάσκαλοι είναι δυστυχισμένοι και χρεωμένοι, πιστεύουν πως το επάγγελμα τους έχει απαξιωθεί και το 69% εξ αυτών σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους.

Η έρευνα με τίτλο ¨Απόψεις των δασκάλων σχετικά με τα έσοδα τους¨, έγινε σε 38 νομούς με 1165 δασκάλους, με την μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Βελί Ντεμίρ ανέφερε πως η διαμόρφωση των δασκάλων πολιτικοποιήθηκε και κατέρρευσε, πως ως εκ τούτου το κύρος του επαγγέλματος υπέστη μεγάλη ζημία, πως η στάση και η ρητορική της πολιτικής εξουσίας στα τελευταία έτη βλάπτει την φήμη του επαγγέλματος, πως η ίδρυση γραμμής ανώνυμων καταγγελιών του Alo 147 αύξησε τα περιστατικά βίας σε βάρος των δασκάλων και δήλωσε πως ¨Ως αποτέλεσμα αυτών των περιστατικών υπάρχουν δάσκαλοι που έχασαν τη ζωή τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας¨.

Ο Βελί Ντεμίρ είπε πως είναι μια γνωστή πραγματικότητα πως από το 2002 που ήρθε στην εξουσία το ΑΚΡ μέχρι σήμερα υπήρξε μια μεγάλη πτώση στην αγοραστική δύναμη των δασκάλων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας-που μεταφράζουν τα tourkikanea – τα οποία προκαλούν εντύπωση είναι τα εξής :
Το 42% των μετεχόντων στην έρευνα ήταν άντρες και το 58% γυναίκες. Εκ των μετεχόντων στην έρευνα το 77% δεν ήταν μέλη σε κανένα συνδικάτο και μόνο το 23% ήταν μέλη σε κάποιο συνδικάτο. Το 93% των δασκάλων πιστεύουν πως το εισόδημα τους είναι ανεπαρκές. Το 91% θεωρούν πως οι δαπάνες για την παιδεία είναι ανεπαρκείς. Το 84% ανέφεραν πως η ανεπάρκεια στο εισόδημα τους επέφερε και πτώση στην επαγγελματική τους απόδοση. Το 91% των δασκάλων κρίνουν ως ανεπαρκές το βοήθημα που δίνεται για τα παιδιά. Το 91% των δασκάλων κρίνουν ως ανεπαρκές το ποσό που δίνεται για τα έξτρα μαθήματα.

Το 73% των δασκάλων ανέφεραν πως στις προηγμένες χώρες δεν υπάρχουν παρόμοιες εργασιακές συνθήκες. Το 68% ανέφερε πως αδυνατεί με τα χρήματα που κερδίζει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των παιδιών του, ενώ το 22% είπε πως τις καλύπτει εν μέρει. Το 73% είπαν πως λόγω της ανεπάρκειας των εσόδων τους δεν έχουν κίνητρο στο επάγγελμα τους. Το 61% ανέφεραν πως λόγω της ανεπάρκειας των εισοδημάτων τους, βιώνουν ψυχολογικά θέματα. Το 69% είπε πως εάν υπήρχε μια ευκαιρία για μια άλλη δουλειά με περισσότερα χρήματα, θα άφηναν το επάγγελμα τους. Το 89% ανέφερε πως λόγω της ανεπάρκειας του μισθού τους το επάγγελμα του δασκάλου έχει χάσει τον σεβασμό του. Το 86% είπαν πως δεν μπόρεσαν να είναι ντυμένοι κατά τρόπο που να αποτελεί παράδειγμα για τους μαθητές. Το 85% ανέφεραν πως η αγοραστική τους ισχύ έχει πέσει τα τελευταία 10 χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: