Το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου επιβάλει λογοκρισία σε όλα τα Ουκρανικά ΜΜΕ – Έντονη διαμαρτυρία της οργάνωσης “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”

Κοινοποίηση:
logokrisia

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλε σήμερα ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας και το οποίο δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει… τη λειτουργία μέσων ενημέρωσης για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

“Η τελική έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα αποτελούσε σημαντική οπισθοχώρηση για την ελεύθερη πληροφόρηση” στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γιόχαν Μπιρ, ο υπεύθυνος του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της οργάνωσης. “Παραχωρείται (στις αρχές) η εξουσία να επιβάλουν τη μέγιστη λογοκρισία, με βάση πολύ ασαφή κριτήρια και χωρίς κανέναν περιορισμό”, πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέπει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, που ελέγχεται από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να απαγορεύει τη μετάδοση ή την κυκλοφορία τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, είτε πρόκειται για εφημερίδες, για ιστοτόπους, για ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί σε δεύτερη ανάγνωση την Πέμπτη.

Η Ουκρανία και η Ρωσία επιδίδονται εδώ και μήνες σε πόλεμο προπαγάνδας, ο οποίος εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 τον Ιούλιο. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την ουκρανική κρίση έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα μέχρι τώρα: τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο ενώ ένας Ιταλός φωτοειδησεογράφος και ο Ρώσος βοηθός του έχασαν τη ζωή τους τον Μάιο.

Νωρίτερα σήμερα η Μόσχα διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την “απαγωγή” στην Ουκρανία ενός δημοσιογράφου του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti που δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής εδώ και μία εβδομάδα και πιθανότατα έχει συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: