Το ΣτΕ ξεμπλοκάρει το σταθμό της Βενιζέλου – Ξαναρχίζουν οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης!

Κοινοποίηση:
metro-thessalonikis

Τη διαβεβαίωση ότι το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί παρά τις δικαστικές προσφυγές και τα όποια άλλα εμπόδια έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…
Στο περιθώριο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας των δημάρχων για το Δυτικό Προαστιακό της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι επίκειται έκδοση απόφασης του ΣτΕ που ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν οι εργασίες στο σταθμό της Βενιζέλου, που είχαν μπλοκάρει εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων.
«Βρήκαμε λύση για να πάμε μπροστά το έργο. Υπάρχει μία απόφαση του ΣτΕ που θα βγει αυτές τις ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Χρυσοχοΐδης παρόντος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής του δήμου ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των εργασιών στον σταθμό της Βενιζέλου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ.Μπουτάρης γνωστοποίησε ότι την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα των αρχαιοτήτων σημειώνοντας ότι δεν τον ικανοποιεί η προηγούμενη απόφαση καθώς, όπως είπε, δεν διασφαλίζει τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βενιζέλου. Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η εμπλοκή στο σταθμό της Βενιζέλου δεν επηρεάζει τις εργασίες στο υπόλοιπο έργο του Μετρό.

«Μία νέα προσφυγή που κατατέθηκε δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία του έργου», υπογράμμισε ο κ.Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Το μέτωπο της σήραγγας είναι πεντακάθαρο από τη νέα Ελβετία έως το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Θα διεξάγονται εργασίες και στη Βενιζέλου και στη Βούλγαρη και δεν πρόκειται οι δικαστικές προσφυγές να επηρεάσουν τις εργασίες».

Όπως είπε ο υπουργός, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και προσκόμματα, το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες που έχει δώσει η κοινοπραξία.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των εργασιών στον ομώνυμο σταθμό, ο οποίος παρέμενε μπλοκαρισμένος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Οι πληροφορίες της voria.gr αναφέρουν ότι το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή του δήμου κατά της απόφασης του πρώην υπουργού Πολιτισμού Τζαβάρα για την απόσπαση των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί στη Βενιζέλου και τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά ή αλλού, εκτιμώντας ότι αυτή δεν έχει πλέον αντικείμενο.

Και τούτο διότι, κατά το ΣτΕ, το αίτημα του δήμου για παραμονή των αρχαιοτήτων καλύπτεται από την πιο πρόσφατη απόφαση του τέως υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, με βάση τη νεότερη εισήγηση του ΚΑΣ, για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους στον σταθμό Βενιζέλου σε ποσοστό σχεδόν 85%. Την απόφαση Παναγιωτόπουλου παρουσίασε στο δικαστήριο με υπόμνημα η Αττικό Μετρό.

Βέβαια, ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα, ότι ο δήμος έχει καταθέσει νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά και της απόφασης Παναγιωτόπουλου, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτή «δεν εξασφαλίζει την ακεραιότητα των αρχαιοτήτων».

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας δήλωσε στη Voria.gr ότι «αδυνατούμε να κατανοήσουμε πού βρίσκετε πλέον το θέμα, δεδομένου ότι η νέα υπουργική απόφαση υιοθετεί το αίτημα του δήμου για επανατοποθέτηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων. Δεδομένη επίσης είναι η βούληση της Αττικό Μετρό να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημαντικές αρχαιότητες εντός του σταθμού».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίτουρα, μόλις η Αττικό Μετρό λάβει επισήμως γνώση της απόφασης του ΣτΕ, θα ξεκινήσουν αμέσως οι αρχαιολογικές εργασίες στον σταθμό της Βενιζέλου, όπου, όπως λέει, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Βέβαια, μένει να φανεί και η απόφαση του ΣτΕ επί της νέας προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και επί του πιθανού αιτήματός του για προσωρινή αναστολή των εργασιών, την οποία είχε πετύχει η δημοτική αρχή στο πλαίσιο της προηγούμενης προσφυγής.

Σε ερώτηση, τέλος, για τον εάν είναι δυνατόν, με κάποιον τρόπο, να πραγματοποιηθούν εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, σε ενδεχόμενο νέο δικαστικό μπλόκο από το ΣτΕ, η απάντηση του κ.Τσίτουρα είναι κατηγορηματικά αρνητική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: