Το ρωσικό άρμα T-14 μπορεί να χτυπήσει το αμερικανικό Abrams από μίλια μακριά (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
76630a7a73c500ce146253625632d9ae_L

Το ρωσικό άρμα μάχης νέας γενιάς T-14 Armata μπορεί να βάλλει έναν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον στόχων που βρίσκονται σε απόσταση περισσότερων από εφτά μιλίων μακριά. Αυτό προσδίδει στο άρμα T-14 Armata, το οποίο προoρίζεται να αρχίσει τις δοκιμές με τον Ρωσικό Στρατό μέσα στο 2019, περίπου το διπλάσιο βεληνεκές από την τελευταία έκδοση του αμερικανικού Abrams, το M1A2 SEP V3. Αν αυτό το επεκταμένο βεληνεκές είναι για όλες τις χρήσεις, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Το T-14 είναι ένα θηρίο με τρομερή εμφάνιση. Είναι οπλισμένο με ένα νέο πυροβόλο των 125mm, έναν μη επανδρωμένο πύργο, αρθρωτή θωράκιση και σύστημα ενεργής προστασίας σχεδιασμένο για να καταρρίπτει εισερχόμενους πυραύλους, το όχημα έχει προκαλέσει ταραχή στο εσωτερικό της αρματικής κοινότητας του NATO. Ένα συγκεκριμένο επικίνδυνο χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα του Armata να καταστρέφει στόχους σε αποστάσεις έως 12 χιλιόμετρα ή 7,4 μίλια.

Για χρόνια, η Ρωσία εξόπλιζε τα άρματα της με πυραύλους καθοδηγούμενους με λέιζερ που μπορούσαν να εκτοξευτούν από το κυρίως πυροβόλο. Ο πύραυλος πρώτης γενιάς, ο 9M112 Kobra HEAT, τοποθετήθηκε στα άρματα μάχης T-80. Ο Kobra είχε βεληνεκές 4 χιλιομέτρων ή 2,5 μιλίων, και μπορούσε να διατρήσει έως 700 χιλιοστά θωράκισης. Ο τωρινός πύραυλος, ο 9M119 Refleck, έχει βεληνεκές 3,1 μιλίων και μπορεί να διατρήσει έως 900mm θωράκισης.

Παρακάτω στο βίντεο είναι ο Reflecks εν δράσει:

Αρχικά το Armata θα εξοπλιστεί με μια βελτιωμένη έκδοση του Reflecks, την 9M119M1. Αλλά ένας νέος πύραυλος που ονομάζεται 3UBK21 Sprinter βρίσκεται υπό μελέτη και είναι αυτός με το βεληνεκές των εφτά-και-μιλίων. Η διατρητική ικανότητα θωράκισης, είναι άγνωστη αλλά πιθανότατα θα είναι ίση με αυτή του Reflecks.

Αντιθέτως το λειόκαννο πυροβόλο M256 του αμερικανικού M1 Abrams έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές μεταξύ 3 χλμ (1,86 μίλια) και 4 χλμ (2,48 μίλια). Στην στρατιωτική γλώσσα, το Armata μπορεί να “τρυπήσει” το M1 πολλαπλασιασμένο επί τρία, καταστρέφοντας άνετα τα αμερικανικά άρματα μάχης πριν τα τελευταία εισέλθουν σε βεληνεκές εμπλοκής.

Στις πολεμικές καταστάσεις στον αληθινό κόσμο. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου δύο αντικείμενα στο επίπεδο της τής βλέπονται μεταξύ τους στα εφτά και μίση μίλια.

Φράχτες, δέντρα, κτίρια, αλλαγές υψομέτρου και άλλα εδαφικά χαρακτηριστικά όλα συνωμοτούν να εμποδίσουν την ορατότητα στο επίπεδο της γης. Εκτός από τις πεδιάδες του Κάνσας, τις ρωσικές Στέπες και την έρημο του Σινά, σπάνια θα βρεθούν τοποθεσίες όπου δυο αντικείμενα θα βλέπει το ένα το άλλο, ακόμα και στα τρία ή τέσσερα μίλια.

Ακόμα και αν το Armata δεν καταφέρει να στοχεύσει πάνω σ’ ένα Abrams σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, το αμερικάνικό άρμα μάχης δεν είναι αβοήθητο. Η θωράκιση του Abrams είναι ενισχυμένη με μια στρώση απεμπλουτισμένου ουρανίου και τώρα με αντιδραστική θωράκιση, θεωρείται ευρέως το καλύτερο άρμα μάχης σε όλον τον κόσμο. Η αντιδραστική θωράκιση είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική εναντίον της πολεμικής κεφαλής κοίλου γεμίσματος του Sprinter. Επίσης, ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να εγκαταστήσει συστήματα ενεργής προστασίας (APS) πάνω στο Abrams. Μια αναβάθμιση APS θα περιλαμβάνει εξωτερικά τοποθετημένες κεραίες ραντάρ που θα ανιχνεύουν τις εισερχόμενες απειλές σε όλες τις διευθύνσεις. Με τον εντοπισμό, το APS εκτοξεύει αναχαιτιστές για να καταστρέψουν τις εισερχόμενες ρουκέτες και πυραύλους.

Ενα μελλοντικό σενάριο το οποίο μπορεί να επωφεληθεί πλήρως το βεληνεκές του Sprinter είναι να χρησιμοποιηθεί ως ενα αντιαεροπορικό όπλο. Το Sprinter θεωρείται ότι διαθέτει αντιαεροπορική ικανότητα καθώς οι Ρώσοι, και πολλές χώρες πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν το Armata φοβούνται τα δυτικά επιθετικά ελικόπτερα όπως το AH-64 Apache Guardian. Αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας συμπεριλαμβανομένων drones, είναι επίσης πιθανοί στόχοι. Αν και ο Sprinter επινοήθηκε ως ένα αντιαρματικό όπλο, ίσως θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμος ως ένα αντιαεροπορικό όπλο.

Δοκιμαστικές βολές βλημάτων από το πυροβόλο του άρματος T-14 Armata:

Kylie Mizokami

(Απόδοση/Μετάφραση από το PopularMechanics.Com για την Προέλαση)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: