Το πρώτο σχόλιο της Μέρκελ για το πραξικόπημα: Nα πάψει τώρα η αιματοχυσία στην Τουρκία

Κοινοποίηση:
1032710_hjnh

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε πριν λίγο την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία και είπε πως το Βερολίνο στέκεται δίπλα σε εκείνους που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. “Είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος”, δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο κάνοντας το πρώτο επίσημο, δημόσιο σχόλιο για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

“Η αιματοχυσία στην Τουρκία πρέπει να σταματήσει τώρα.” πρόσθεσε η καγκελάριος η οποία τόνισε ότι ήταν δικαίωμα του τουρκικού λαού να επιλέξει πολιτικό ηγέτη σε ελεύθερες εκλογές και πως οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο των πολιτικών θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας. “Τα τανκς στους δρόμους και οι αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους δικούς τους ανθρώπους είναι εκτός πλαισίου δικαιοσύνης.”, είπε η Μέρκελ διατηρώντας τη γραμμή στήριξης στο πρόσωπο του Ερντογάν που επέδειξε χθες το Βερολίνο κατά τη διάρκεια των αναταραχών.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Γερμανία και τις ενέργειές της, η Μέρκελ δήλωσε ότι από τις πρώτες ώρες βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση, ειδικά με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ το επιτελείο διαχείρισης κρίσης στο υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί συνεχώς τα γεγονότα σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές στην Τουρκία.

«Συνιστούμε σε όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία να παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών μας για την κατάσταση στην Τουρκία και να συμπεριφέρονται προσεκτικά αυτές τις μέρες της αβεβαιότητας» πρόσθεσε και αναφερόμενη στις γερμανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ σημείωσε ότι το υπουργείο ‘Αμυνας βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Γερμανούς στρατιώτες ώστε να βεβαιωθεί για την ασφάλειά τους κάθε στιγμή.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία είμαστε στενά συνδεδεμένοι, σε καθημερινή συνεργασία ως εταίρος στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα μέσω εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Γερμανία και έχουν οικογενειακές ρίζες στην Τουρκία» επισήμανε. Την ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία είχε τονίζει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ λίγη ώρα μετά την είδηση πως στην Τουρκία ο στρατός είχε αποπειραθεί να καταλάβει την εξουσία. «Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Κάθε προσπάθεια δια της βίας αλλαγής της δημοκρατικής τάξης στην Τουρκία καταδίκασε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος συγκάλεσε νωρίτερα την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της κυβέρνησης, όπου εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο κάθε προσπάθεια να αλλάξει με τη βία η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας και να τηρήσουν την συνταγματική τάξη. Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να τηρήσουν τους δημοκρατικούς κανόνες και τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και να φροντίσουν ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην τουρκική Βουλή έχουν στηρίξει τις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε ο κ.Σταϊνμάιερ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: