Και ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση…
Μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικού ρίσκου και ανασφάλειας συνεχίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες να επενδυτές να δηλώνουν μεν θετικοί αλλά μην τοποθετούνται στα βιβλία προσφορών. Καταλύτης για τους επενδυτές είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς έτσι θα αποδεσμευτούν τα 10 δισ. του ΤΧΣ και θα διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα θα εκμηδενιστεί το country risk. Σε αυτές τις συνθήκες οι διοικήσεις των τραπεζών είναι αναγκασμένες να παρατείνουν τη διάρκεια των αμκ, δηλαδή να κρατήσουν ανοιχτά τα βιβλία προσφορών για μερικές ακόμα και μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Θετικά λειτούργησε για τους επενδυτές η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε εκδήλωση του πανεπιστημίου LSE στο Λονδίνο όπου έδωσε μια πιο σαφή εικόνα του οδικού χάρτη, θέτοντας τον Μάρτιο ως ορόσημο για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επαναπροσδιόρισε τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος ζητώντας πλέον επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για επιπλέον 15 έως 20 έτη, αποκλείοντας συζητήσεις για ονομαστικό κούρεμα.
Η μεγαλύτερη απόσταση συνεχίζει να καταγράφεται επί του ζητήματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όπου η λύση φαίνεται τελικά ότι θα παραχθεί στη βάση πρότασης του ΔΝΤ επί του συνολικού ποσού της οφειλής και του εκκρεμούς υπολοίπου.
Διάσταση απόψεων υπάρχει ακόμα και στο ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς κόκκινων δανείων (NPL market) όπου η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση για απαγόρευση πωλήσεων στο εξωτερικό, από την οποία όμως μπορεί να υπαναχωρήσει επιτρέποντας πώληση εντός ΕΕ, αν κλείσει ευνοϊκά προς τις ελληνικές θέσεις το ζήτημα των πλειστηριασμών.