Φουντώνουν οι διεργασίες για την νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ενώ ύστερα από συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο διοικητής της ΤτΕ ανακοινώνει, πιθανότατα σήμερα, τα stresstest. Τον κίνδυνο να υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, ανάλογα με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τελικώς οι τράπεζες επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει απόλυτα την απόφαση της Τράπεζας Ελλάδος να προχωρήσει στην ανακοίνωση τωνstresstestγια τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, που διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5,8 με 6,2 δισ ευρώ.
Και βάζει στοπεριθώριο τις ενστάσεις του ΔΝΤ, που επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται όχι 6 δισ ευρώ αλλά 9 δισ ευρώ.
Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος συναντήθηκε χθες στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Και συμφώνησε απόλυτα με την απόφαση του κ. Προβόπουλου να ανακοινώσει σήμερα τα πορίσματα (της ΤτΕ, τηςBlackRockκαι τωνRothschild και Ernst & Young) τωνstresstest.
Για την ΕΚΤ απολύτως σαφές, πως σε ότι αφορά τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, το θέμα βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία της εποπτικής αρχής, δηλαδή της ΤτΕ.
Μάλιστα σήμερα μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ (την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα), ο κ. Ντράγκι αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα στην τρόικα (λέγε με ΔΝΤ) και την Τράπεζα Ελλάδος.
Εξάλλου και Ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτηθείς για το θέμα επεσήμανε ότιη διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του ΔΝΤ, ούτε και του Εurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ είναι αρμόδια.
Ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεστ που θα γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Οκτώβριο. «Θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο» ανέφερε.
Η εμμονή του ΔΝΤ έφερε το θέμα των τραπεζών ν αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σημείωνε χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως: το θέμα θα παραπεμφθεί στο Εurogroup, εφόσον το ΔΝΤ μπλοκάρει την ελληνική αξιολόγηση για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών στις τράπεζες.
Μάλιστα διευκρίνιζε πως η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκάstresstests,δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους.Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκάstresstests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ ευρώ (11 δισ ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ ευρώ σε ρευστό). Στόχος είναι να αποδεσμευτεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης.
Οι Ελληνες τραπεζίτες -που το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου- έχουν μείνει στην κυριολεξία άφωνοι από το παιχνίδι του ΔΝΤ σε βάρος των ελληνικών τραπεζών.
Ενώ ηEurobank-που η όλη καθυστέρηση έχει και τη μεγαλύτερη επίπτωση πάνω της- στο χθεσινό δελτίο της «7 μέρες Οικονομία» σημειώνει μεταξύ των άλλων πως: «είναι αναγκαίοτόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όσο και γενικότερα ο τραπεζικός τομέας να απεμπλακούν από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – όπως επισημάνθηκε και στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα. Εξαιτίας αυτού του ρόλου του συνεπώς θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην διαπραγμάτευση σχετικά με ένα ενδεχόμενο 3ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεγάλο μέρος της παρούσας διαφωνίας σχετικά με τα ανοικτά ζητήματα του τραπεζικού τομέα έχει να κάνει και τη δυνατότητα ή όχι χρήσης των πλεοναζόντων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16. Τα πλεονάζοντα κεφάλαια εκτιμώνται σήμερα σε περίπου €10,5 δισ. και οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί μέσω της σύναψης ενός 3ΠΣΕΟ.
Η κυβέρνηση αντίθετα επιθυμεί την δυνατότητα χρήσης τους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της περιόδου 2014-16 και την αποφυγή σύναψης ενός νέου προγράμματος. Αδυναμία απεμπλοκής του ζητήματος του τραπεζικού τομέα από την διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να καθυστερήσει τις σχετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2014.
fpress