Το κοινοβούλιο της Λιβύης κατέφυγε σε ελληνικό πλοίο

Κοινοποίηση:
elyros

Στο πλοίο της ΑΝΕΚ «Έλυρος» έχουν βρει στέγη τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης. Εκεί πραγματοποιούν τις συνεδριάσεις της Βουλής,…ταυτόχρονα οι οικογένειες των βουλευτών ζουν σε αυτό. Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς και απασχόλησαν και τον Guardian, ενώ η ΑΝΕΚ επιβεβαιώνει πως το πλοίο έχει ναυλωθεί για τουλάχιστον ένα μήνα.

«Το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το «Έλυρος», με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος» γράφει ο Guardian. Kαθώς οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει την Τρίπολη και το μεγαλύτερο μέρος της Βεγγάζης ενώ η Ντέρνα ανακηρύχθηκε ισλαμικό χαλιφάτο.

Παρόλα αυτά, το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό. Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, γράφει η βρετανική εφημερίδα, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Το «Έλυρος» μοιάζει το τελευταίο καταφύγιο για την κυβέρνηση της χώρας, ο στρατηγικός χώρος για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους… Οι σκηνές που περιγράφει η Guardian μέσα στο πλοίο είναι μοναδικές: Η μελαγχολία είναι διάχυτη. Μία κυλιόμενη σκάλα, που λειτουργεί μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους, οδηγεί στα εστιατόρια και τα μπαρ.

Τα φώτα πολλά, οι άνθρωποι ελάχιστοι. Τα παιδιά των βουλευτών παίζουν στους διαδρόμους την ώρα που οι αξιωματούχοι και οι σύζυγοί τους πίνουν χυμό πορτοκάλι και τα ποτά που σερβίρει το πλήρωμα. «Είναι ασυνήθιστο», παραδέχεται ένας Έλληνας καμαρώτος. «Οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Είμαστε εδώ μία εβδομάδα, μπορεί να μείνουμε μήνες, δεν ξέρουμε», λέει στο Guardian.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response