Το Κέντρο Έρευνας Πολιτισμού & Ιστορίας της μαρτυρικής Καντάνου ξανάνοιξε μια σημαντική Βιβλιοθήκη!

Κοινοποίηση:
kandanos

Η ιστορική και μαρτυρική Κάντανος του Σελίνου Χανίων Κρήτης, είναι ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα οικιστικά σύνολα στην Ελλάδα.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καντάνου, συστήθηκε Ν.Π.Δ.Δ. με την υπ΄αριθ.56/2003 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Καντάνου και δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 409/1.3.2004.
Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η στέγαση των Βιβλιοθηκών:
α. του τ. Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Ιωάννου Μιχ. Παπαηλιάκη, ο οποίος ήταν Καντανιώτης στην καταγωγή,
β. του Δήμου Καντάνου
γ. του Δημητρίου Κρομμυδάκη
δ. του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Καντανιωτών «ΚΑΝΤΑΝΙΑ»,
και όποια άλλη βιβλιοθήκη δωριστεί μελλοντικά στον Δήμο.
Ο χώρος στέγασης της βιβλιοθήκης είναι συγκεκριμένος και φέρει το όνομα του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΟΜΜΥΔΑΚΗ σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 94/1993 απόφαση του Δ.Σ. Καντάνου η οποία είναι σύμφωνη με την απόφαση του αρμόδιου Εφετείου Αθηνών για το κληροδότημα αυτό.
Η βιβλιοθήκη με το Φ.Ε.Κ. 36Β/26.1.2010 περνά στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Κέντρο Έρευνας Πολιτισμού και Ιστορίας Καντάνου (Κ.Ε.Π.Ι.Κ) και το 2012 υπογράφεται και η διατήρηση του Φ.Ε.Κ. 2523/14.9.2012&ΓΟ 2 (από τα λίγα Ν.Π.Δ.Δ. που διατηρήθηκαν).
Παρά την ύπαρξη της βιβλιοθήκης σε ¨νομικό πλαίσιο¨ (Φ.Ε.Κ., συμβούλια, κ.α.) και την «ανυπαρξία της» στην ουσία… λόγω αδρανείας των ιθυνόντων… λόγω ελλείψεως χρημάτων (αν και στην Δ.α. του Φ.Ε.Κ. 36β/20.1.2010 αναφέρεται κατηγορηματικά η ετήσια επιχορήγηση από τον Δήμο Καντάνου), λόγω της πανταχού παρούσης λιτότητος… ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καντανιωτών «ΚΑΝΤΑΝΙΑ», δια του Συμβουλίου του κάνει πρόταση προς τον Δήμο Καντάνου, ν’ αναλάβει ν’ ανοίξει τις κλειστές… κούτες με τα βιβλία, που ευρίσκονται στις αποθήκες από… χρόνια, να καταγραφούν και να τοποθετηθούν στις υπάρχουσες βιβλιοθήκες… Η πρόταση έγινε αποδέκτη!
Η όλη προσπάθεια και εργασία στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνον σε εθελοντική εργασία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 4.200 τίτλοι βιβλίων (Ιστορικά, Νομικά, Λογοτεχνικά: Ελληνικής και Ξένης λογοτεχνίας, Παιδικά, Θεατρικά, Ποίηση, Ξενόγλωσσα, Περιοδικά, Εφημερίδες, κ.ά.). Τα περισσότερα εκδόσεων των 50 πρώτων χρόνων του 20ού αι. ορισμένα εξ αυτών ιδιαίτερης αξίας, κυκλοφορίας και παλαιότητος.

Τα βιβλία αυτά είναι από δωρεές:
-Ιωάννου Μιχ. Παπαηλιάκη, τ. δημάρχου Θεσσαλονίκης, και της χήρας Ι. Παπαηλιάκη
-Δημητρίου Κρομμυδάκη
-Ανδρέα Ι. Αρχοντάκη, ιατρού
-Σταυρούλας Θεοδωράκη-Καρακώστα
-Σταύρου Παπαδοκωσταντάκη
-Κωνσταντίνου Αντωνακάκη
-Ευγενίας Δασκαλάκη
-Χατζάκη
-Δήμου Καντάνου
-Πολιτιστικού Συλλόγου Καντανιωτών «ΚΑΝΤΑΝΙΑ».
Από εδώ και πέρα απαιτείται σωστή ταξινόμηση κατά το Διεθνές Ταξινομικό Σύστημα DEWEY και μηχανοργάνωση με το σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Α.Β.Ε.Κ.Τ. 55).
Η Βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει «ζωντανός οργανισμός» και «φάρος πολιτισμού» σύμφωνα με τους σκοπούς ιδρύσεως του Κ.Ε.Π.Ι.Κ. στην περιοχή.
Εάν θέλετε κι εσείς να εμπλουτίσετε αυτήν την βιβλιοθήκη, δεν έχετε παρά να της στείλετε βιβλία στην διεύθυνση:
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καντάνου, Κάντανος Σελίνου, ΤΚ 73004 Χανίων Κρήτη.

Γιώργος Λεκάκης

Δημοσιογράφος -Συγγραφέας

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, στις 31.7.14.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: