Το Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο που έλεγχε τα πάντα στην αρχαιότητα! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
poseidons-temple

Ο ναός ήταν κτισμένος περίπου στο κέντρο της Καλαυρίας, στη θέση Παλάτια, ανάμεσα Βίγλας και Προφήτη Ηλία. Είχε κτισθεί μέσα σ’ έναν ορθογώνιο περίβολο μήκους 52 μέτρων και πλάτους 25. Στην αρχική του μορφή είχε διαστάσεις 28 Χ 15 μέτρα, με πρόσοψη βορειανατολικά.

Ηταν Δωρικός-η κάθοδος των Δωριέων έγινε το 1103 π.Χ.-, περίπτερος, με έξη κολόνες στις στενές πλευρές και δώδεκα στις άλλες. Τα θεμέλιά του ήταν από τιτανόλιθο -όμοιο μ’ αυτόν του ναού της Απατουρίας Αθηνάς (1230 π.Χ.)- και οι κίονες και τα γεισώματα πώρινα.

Μέσα στο ναό υπήρχε το άγαλμα του Καλαυρεάτη Ποσειδώνα.

Εκεί, μέσα στο ναό αυτοκτόνησε -με δηλητήριο- ο μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας Δημοσθένης.
Το 50 π.Χ. ο ναός λεηλατήθηκε από Κίλικες πειρατές. Μετά από τους Γότθους, γύρω στο 396 μ.Χ. κι ότι απέμεινε καταστράφηκε από τους σεισμούς αλλά και από τα χέρια των μεταγενεστέρων.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2009 και τον Μάιο του 2010, ήρθαν στο φως στοιχεία για το λαμπρό παρελθόν του αρχαιολογικού χώρου. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την θέση των προπυλαίων του Ιερού, κοντά στα οποία ανευρέθηκε κάθισμα θεάτρου με πόδι λιονταριού, τμήμα από τον περίβολο του Ιερού – και πλησίον αυτού, τα ερείπια ενός κτιρίου της μυκηναϊκής εποχής, γεγονός που μαρτυρά την μακρόχρονη χρήση του χώρου.

iero_poseidona1 Stoa_F_at_Kalaureia εικονα ιερο poseidons-temple iero_poseidona

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: