Μετά από 70 χρόνια ζωής και αμφισβητούμενης δράσης, η οποία προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, το ΔΝΤ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ο ρόλος του τα επόμενα χρόνια μπορεί να αλλάξει και να περιορισθεί σε περιοχές του τρίτου κόσμου και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Καταλύτης αποδεικνύεται η ελληνική κρίση, όπου η ανάμειξη του Ταμείου δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα δυσχέρανε τη χάραξη και την υλοποίηση ευρωπαϊκής πολιτικής.
Την Τετάρτη, το ΔΝΤ είχε τα εβδομηκοστά του γενέθλια. Η επέτειος αυτή δεν γιορτάσθηκε πουθενά. Από την 1η Μαρτίου του 1947 που ιδρύθηκε το ΔΝΤ, πολλά έχουν αλλάξει όσον αφορά τη διαχείριση οικονομικών κρίσεων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που ήταν ο αρχικός σκοπός του Ταμείου.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται διεξοδικά η Deutsche Welle, με αφορμή και το γεγονός ότι το ΔΝΤ βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της καθημερινής ειδησεογραφίας στην Ευρώπη, λόγω του ρόλου του Ταμείου στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το ΔΝΤ ιδρύθηκε με στόχο είναι να δρα ως εγγυητής της σταθερότητας των αγορών (και των συναλλαγματικών ισοτιμιών), ώστε να μην επαναληφθούν οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1920 και του 1930, οι οποίες εν μέρει ήταν συνυπεύθυνες για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.