Τουρκοκύπριος πρόεδρος κόμματος:”Να επιστραφεί το Βαρώσι της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες του”!

Κοινοποίηση:
ammoxostos

Το θέμα της κατεχόμενης περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη χωρίς να περιμένει τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις στο τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων ΤΑΚ, ο κ. Οζγιγίτ είπε ότι προσδοκία του είναι το θέμα των Βαρωσίων να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλει στην οικονομία και των δύο πλευρών με το να επιστραφεί η περιοχή στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και ακολούθως να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου για διεθνές εμπόριο και το αεροδρόμιο της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις.
Υπενθύμισε τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που αναφέρουν ότι τα Βαρώσια θα μπορούσαν να συζητηθούν εκτός συνολικής λύσης και πρόσθεσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αποτελούνται μόνο από αυτές τις προτάσεις, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή και να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης. Όλα αυτά όμως, σημείωσε, δεν θα πρέπει να εμποδίζουν μια ολοκληρωμένη λύση.
Αναφορικά με το δικαίωμα των εποίκων να ψηφίσουν σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο κ. Οζγιγίτ υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλίζονται οι αρχές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι αυτό είναι “ένα τεχνικό ζήτημα”.
Σύμφωνα με το politis-news.com χαρακτήρισε “θετικό έδαφος” το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου και εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να υποβάλουν πιο εποικοδομητικές και ευέλικτες προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς.
Διαφωνεί, είπε, με την άποψη ότι όλα τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν (εκ νέου) στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη τα συμφωνηθέντα κεφάλαια να ανοίξουν εκ νέου και μόνο θέματα που δεν έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έχει αποδεχθεί την μία κυριαρχία με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και χαρακτήρισε μη ειλικρινής προσέγγιση να προσπαθεί κάποιος μετά να το μειώσει αυτό και να κάνει ακόμη και λόγο για δύο διαφορετικές κυριαρχίες. Για το εδαφικό, ανέφερε, ότι οι άνθρωποι που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο που ζουν εδώ και 40 χρόνια θα βιώσουν κάποιες δυσκολίες, αλλά από την άλλη, αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα λόγω της αβεβαιότητας στην οποία ζουν σήμερα. “Τουλάχιστον, η συμφωνία που θα γίνει θα είναι διαρκής”. Οι ρυθμίσεις αυτές, είπε, (για τις επανεγκαταστάσεις και μετακινήσεις) θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι, όπως υπήρχαν και στο σχέδιο Ανάν. “Ο λαός μας θα γνωρίζει ότι το ακίνητο το οποίο θα αποκτήσει στο χώρο που θα πάει θα είναι μόνιμο αυτή τη φορά”. Τέλος, ανέφερε ότι η εκ περιτροπής προεδρία και η διασταυρούμενη ψήφος είναι σημαντικές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: