Τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2014 εν ώρα καθήκοντος

Κοινοποίηση:
dimosiografia-dimosiografos

Τουλάχιστον 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εφέτος ανά τον κόσμο σε διάφορα θανατηφόρα επεισόδια που σχετίζονταν με την εργασία τους, ανακοίνωσε την Τρίτη, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Σύμφωνα με την οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το 2014 ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων είναι μικρότερος από αυτόν του 2013 όταν σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι.

Ωστόσο η Επιτροπή ν ερευνά και τους θανάτους ακόμη 18 δημοσιογράφων, προκειμένου να διευκρινίσει αν οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος έχασαν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή. Η Συρία ήταν η χώρα με τα περισσότερα φονικά συμβάντα. Μάλιστα η Συρία είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τουλάχιστον 17 νεκρούς δημοσιογράφους.

Συνολικά, από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία το 2011 έχουν σκοτωθεί εβδομήντα εννέα δημοσιογράφοι σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Τα τρία τελευταία χρόνια, είναι τα πλέον θανατηφόρα σε όλο τον κόσμο για τους δημοσιογράφους από το 1992, όταν η οργάνωση άρχισε να τηρεί δεδομένα σχετικά με τις δολοφονίες δημοσιογράφων, όπως διευκρινίζει η CPJ.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των νεκρών δημοσιογράφων το 2014 εργάζονταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης, ποσοστό που είναι περίπου διπλάσιο από το ποσοστό που η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια.

Το 35% των δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί δημοσιογράφοι, ενώ το 27% ήταν είτε φωτογράφοι ή οπερατέρ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: