Τι σημαίνει ένας νέος ”μεγάλος συνασπισμός” στη Γερμανία για την γ΄ αξιολόγηση

Κοινοποίηση:
27e2eca25f2a4be28310c7e13fc656c7

Ως “ευκαιρία” για να κλείσει η γ΄ αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής το “συντομότερο δυνατό”,

βλέπουν διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο – με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr – την παράταση των διαδικασιών διαμόρφωσης νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Και αυτό γιατί η ενασχόληση του γερμανικού πολιτικού συστήματος – αλλά και της ευρωπαϊκής ελίτ – με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, αφήνει μεγάλα περιθώρια “υπηρεσιακής” διαχείρισης των εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης από την πλευρά των Θεσμών με όρους που κανείς δεν επιθυμεί αναταράξεις στην περιφέρεια.

Ειδικά καθώς όλα τα τελευταία σενάρια για το αποφασιστικό ή προσωρινό ξεπέρασμα της τρέχουσας αβεβαιότητας ”δείχνουν” συμμετοχή της επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση μεταξύ της Καγκελάριου Μέρκελ, του επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεχόφερ και του αρχηγό του SPD, Μάρτιν Σούλτς υπό τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, κο. Φρανκ -Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Έτσι η διαφαινόμενη πολιτική διέξοδος στη Γερμανία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτιμώνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “θετικά” για την ελληνική πλευρά:

Το πρώτο είναι ότι σε κάθε περίπτωση (δηλ. είτε με “υπηρεσιακή” είτε με σταθερή κυβέρνηση τετραετούς θητείας) θα παραμείνει Καγκελάριος, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, κα. Άνγκελα Μέρκελ. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως η κα. Μέρκελ “δεν απειλείται από καμία προσωπικότητα στο χώρο της δεξιάς και της ακροδεξιάς στη Γερμανία”, ενώ “διαθέτει διεθνές κύρος”.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του διαφαινόμενου (“θετικού” για την ελληνική πλευρά) διεξόδου από την πολιτική κρίση είναι ότι ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, κ. Μάρτιν Σουλτς, άφησε σήμερα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος του στη νέα κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, τα δύο γερμανικά κόμματα (μαζί και οι ηγεσίες τους) με τα οποία συνεργάσθηκε, παρ’ όλες τις κατά καιρούς πολύ μεγάλες εντάσεις, η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, φαίνεται να παραμένουν στην κορυφή της πολιτικής ζωής στο Βερολίνο, κάτι που αποτιμάται “θετικά” από διπλωματικούς κύκλους.

Ειδικά καθώς η διαδικασία “εξόδου από τα μνημόνια” τον Αύγουστο του 2018 εισέρχεται στην “αποφασιστική φάση” της και η ελληνική πλευρά δεν θα προτιμούσε σοβαρές ανατροπές (σε βάρος της κατεύθυνσης που αυτή επιθυμεί) στην πολιτική ηγεσία μίας εκ των δύο σημαντικότερων χωρών -μελών της ευρωζώνης.

Για τη “μορφή”, πάντως, με την οποία θα συμμετάσχουν oι Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι προφανώς έχουν ρόλο -κλειδί για το ξεπέρασμα του τωρινού αδιέξοδου) στη κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και, ενδεχομένως, τους Πράσινους “θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος”, σύμφωνα με τον κ. Σούλτς.

Στις 7-9 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί το εθνικό συνέδριο τους, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου θα οργανωθεί διεθνή συνδιάσκεψη από τους Σοσιαλδημοκράτες και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Βερολίνο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, θα ανταποκριθούν ούτως ή άλλως την εβδομάδα που μας έρχεται (δηλαδή πριν το εθνικό συνέδριο και η διεθνή διάσκεψή τους) στο κάλεσμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τα κόμματα με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η επιρροή του κου. Σταϊνμάιερ θεωρείται κρίσιμη προς την κατεύθυνση της συμμετοχής με “οποιαδήποτε μορφή” των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος είναι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος τους και πρώην υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του “μεγάλου συνασπισμού” με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Δύο είναι οι “μορφές” με τις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο.

Είτε δίνοντας “ψήφο ανοχής” σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας Χριστιανοδημοκρατών -Πρασίνων με “θητεία” 6 -12 μηνών , είτε συμμετέχοντας και οι ίδιοι σε μία κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και πιθανόν Πρασίνων.

Ακόμα και η περίπτωση μίας “υπηρεσιακής” κυβέρνησης στη Γερμανία με θητεία π.χ. έως τον Απρίλιο του 2018, δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στις διαδικασίες του ελληνικού προγράμματος. Η τοποθέτηση του κ. Πέτερ Αλτμάιερ (πρώην επικεφαλής του γραφείου της κας. Μέρκελ) στη θέση του “υπηρεσιακού” υπουργού Οικονομικών -μετά την αποχώρηση του κ. Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε – επιτρέπει τη διασφάλιση της συνέχειας στις αποφασισμένες ήδη διαδικασίες καθώς ο ίδιος πέραν του ότι είναι έμπιστος της κας. Μέρκελ, “γνωρίζει καλά” τις “παραμέτρους” του ελληνικού ζητήματος. Όλα αυτά βέβαια έχουν μία ισχυρή προϋπόθεση: η ελληνική κυβέρνηση θα σεβασθεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην τρίτη αξιολόγηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: