Καμία σχέση με τους απλούς θνητούς..
Ο καθένας στη ζωή αυτή θέλει κα τα δώρα του! Άλλος θέλει ένα αυτοκίνητο, άλλος μια δουλειά, άλλος να πάει ένα ταξίδι και πολλά ακόμη, που τις περισσότερες φορές μένουν στη σφαίρα των ονείρων και η ζωή συνεχίζεται!
Τι «δώρο» όμως θα ήθελαν, αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τους πέντε σημαντικότερους κεντρικούς τραπεζίτες για το 2016; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ένα δημοσίευμα του CNBC και είναι πολύ «μακριά» από τα «δώρα» των απλών θνητών!
Janet Yellen. Για την πρόεδρο της Federal Reserve, Janet Yellen, θα αρκούσε απλώς να μη γίνει τίποτα «κακό» στις αγορές. Γιατί αν γίνει κάτι, αυτό θα είναι μια αναταραχή. Τα χρηματιστήρια αρχικά αντέδρασαν θετικά στην αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Fed για πρώτη φορά από το 2006, αλλά αυτό που θα ήταν το πιο καλό δώρο για την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είναι να μην υπάρξει αρνητική επίδραση στην οικονομία.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά από την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, η Yellen είπε πως η αντίδραση των αγορών, πέρα από την αρχική βραχυπρόθεσμη, θα παρακολουθείται στενά από την κεντρική τράπεζα.
Haruhiko Kuroda. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, θα ήθελε αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και αύξηση μισθών. Ο πληθωρισμός είναι το ζητούμενο στην Ιαπωνία καθώς ο αποπληθωρισμός ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια τη χώρα. Αλλά για να φθάσει εκεί η Ιαπωνία, πρέπει ο πληθυσμός να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 2,4% τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τους αναλυτές που περίμεναν αύξηση 0,1%. Η Ιαπωνία έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να αυξήσουν τις δαπάνες σε μισθούς, και να δώσουν τελικά μια ώθηση στην πορεία της οικονομίας.
Mario Draghi. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ήθελε σαφώς περισσότερη απασχόληση. Η ανεργία τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, έχει διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά από το 2012.
Αυτό έχει οδηγήσει τον κεντρικό τραπεζίτη να καλέσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν ώστε να βγει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση η ήπειρος.
Mark Carney. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, θέλει να δει υψηλότερους μισθούς. Ο Carney έχει ζητήσει να δει μια αύξηση 3% στους μισθούς προτού εξετάσει την αύξηση του επιτοκίου.
Ενώ η Βρετανία έχει κατορθώσει να μειώσει την ανεργία στο 5,2%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, η αύξηση στους μισθούς είναι μικρή.
Elvira Nabiulina. Η επικεφαλής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiulina, θα ήθελε σίγουρα υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι η οικονομική κρίση έχει κορυφωθεί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα χαιρόταν με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οι οποίες θα τόνωναν την ανάκαμψη και τα δημοσιονομικά της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, έχουν ασκήσει πιέσεις στο ρούβλι και έστειλαν τον πληθωρισμό στο 15%.
Τι θα ζητούσαν από τον υπάλληλο τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου;