ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ!! “Οι κινήσεις του Τραμπ με το Ιράν ίσως οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε “απρόβλεπτα” επίπεδα…”

Κοινοποίηση:
17

Η μονομερής απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση κατά 5% της παγκόσμιας παραγωγής του πετρελαίου, αλλά και να οδηγήσει τις τιμές του αργού σε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, την Παρασκευή 25 Μαΐου, ο Σέτσιν, ο οποίος λέγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα προκαλέσει αναπόφευκτη μείωση των βαρελιών ιρανικού πετρελαίου στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

“Αυτές οι κυρώσεις και τα τελεσίγραφα που εφαρμόζονται στην αγορά υδρογονανθράκων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές. Δεν αποκλείω πως στο κοντινό μέλλον θα δούμε νέα ρεκόρ τιμών”, είπε ο επικεφαλής της Rosneft.

Οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αισθανθούν τα αποτελέσματα των ενεργειών του Λευκού Οίκου, καθώς η αποχώρηση από τη συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια στο Ιράν – “ένας παράγοντας εκτός αγοράς” – καθιστά τον παγκόσμιο πετρελαϊκό τομέα απρόβλεπτο, πρόσθεσε.

Ο Σέτσιν, στην ομιλία του, δεν έκανε ευθεία αναφορά στον Τραμπ, αλλά είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ σχετίζεται πιο πολύ με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης της εγχώριας αγοράς πετρελαίου.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Rosneft εκτίμησε ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θα φτάσει στην κορύφωσή της το 2030, προσθέτοντας πως, κατά την άποψή του, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν ο πυρήνας της παγκόσμιας οικονομίας.

“Οι εκτιμήσεις αναλυτών και εταιρειών της αγοράς, όπως της BP, δείχνουν πως η ζήτηση για τους υδρογονάνθρακες θα είναι υψηλότερη έως το 2040, απ’ ό,τι είναι σήμερα, ακόμη και στα πιο απαιτητικά σενάρια”.

Σύμφωνα με τον Σέτσιν, οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου θα πρέπει να αναπληρώνουν έως και 40 εκατομμύρια βαρέλια μειούμενων όγκων ημερησίως έως το 2040, γεγονός που θα απαιτήσει μια σταθερή και μαζική εισροή επενδύσεων στον τομέα στον οποίο η Ρωσία έχει ενεργό ρόλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: