Την έγκριση της Βουλής περιμένει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Αποτελεί ένα ακόμη, σημαντικό, προαπαιτούμενο..

Δεν είναι μακριά η ημέρα που η ανακεφαλαίωση των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί, τα δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται ( χρειάζονται άραγε;) θα μπουν με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο στα ταμεία τους και η ζωή, τουλάχιστον στον «ευαίσθητο» τραπεζικό τομέα θα βρει την «κανονικότητα» της. Για να φτάσουμε όμως εκεί, θα πρέπει πρώτα να γίνουν κάποια «θεσμικά» πράγματα, όπως να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο που διέπει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το συντομότερο δυνατόν!

Μια μέρα λοιπόν πριν την ανακοίνωση των stress tests κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το νόμο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που θα “ανοίξει” κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των αυξήσεων που θα πραγματοποιηθούν για την προσέλκυση επενδυτών. «Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών που καλύπτονται από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης. Η τιμή διάθεσης δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».

Το ΤΧΣ θα μπορεί να παρέχει κεφάλαια στις τράπεζες μέσω της έκδοσης ειδικών μετατρέψιμων ομολογιών και μετοχών. Σε περίπτωση έκδοσης μετοχών αυτές θα είναι κοινές με πλήρη δικαιώματα. Ο νόμος δεν αποσαφηνίζει το με ποιο τρόπο και σε τι αναλογία μετατρέψιμων ομολογιών – μετοχών θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου, ζήτημα που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες.

Το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε τράπεζας που έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση από το ταμείο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο έχει: 

α) το δικαίωμα να ζητεί τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

β) το δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οποιοσδήποτε απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος:

i) σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση και εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και για τους αναπληρωτές τους,

ii) εφόσον η υπό συζήτηση απόφαση δύναται να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των καταθετών ή να επηρεάσει σοβαρά τη ρευστότητα ή τη φερεγγυότητα ή την εν γένει συνετή και εύρυθμη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος (όπως επιχειρηματική στρατηγική, διαχείριση στοιχείων ενεργητικού – παθητικού κλπ.),

iii) που αφορά εταιρικές πράξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7α και η οποία απόφαση δύναται να επηρεάσει σημαντικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

iv) το δικαίωμα να ζητεί την αναβολή επί τρεις (3) εργάσιμες ημέρες της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να λάβει οδηγίες από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.

γ) το δικαίωμα να ζητεί την αναβολή επί τρεις (3) εργάσιμες ημέρες της συνεδρίασης του Δ.Σ. του πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να λάβει οδηγίες από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.

δ) το δικαίωμα να ζητεί τη σύγκληση του Δ.Σ.

ε) το δικαίωμα να εγκρίνει τον Οικονομικό Διευθυντή.

Ωστόσο στο νόμο τονίζεται ότι «κατά την άσκηση των δικαιωμάτων του ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο Δ.Σ., λαμβάνει υπόψη του την επιχειρηματική αυτονομία του πιστωτικού ιδρύματος.

Τι προβλέπεται για τις αποδοχές και τα bonus

Οι αποδοχές των τραπεζικών στελεχών δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ τα bonus καταργούνται για όσο διάστημα μια τράπεζα λαμβάνει κρατική βοήθεια.

Επίσης ο νόμος προβλέπει διαδικασίες για την αξιολόγηση και παρακολούθηση των διοικήσεων των τραπεζών, με τη βοήθεια ανεξάρτητων συμβούλων.

Σε ότι αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες προβλέπονται σημαντικές αλλαγές με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: