Τερέζα Μέι: Δύο Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
lastr4444

Στη Βουλή των Κοινοτήτων μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας, λίγες ώρες μετά το μακελειό της Τετάρτης στο βρετανικό Κοινοβούλιο που συγκλόνισε τη Βρετανία.AdTech Ad

«Δεν πρόκειται να φοβηθούμε» ξεκαθάρισε  η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι η επίθεση στρέφεται κατά όλων των ελεύθερων ανθρώπων και αποτελεί μια πράξη τρομοκρατίας με στόχο να «φιμώσει τη δημοκρατία».

«Αυτή ήταν μια επίθεση απέναντι στους ελεύθερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, στο βρετανικό λαό» υπογράμμισε η κα. Μέι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα κι άλλη τρομοκρατική επίθεση, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο «συναγερμού» είναι υψηλό και δεν πρόκειται να αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν θα ηττηθούμε αυτό να είναι το μήνυμα από αυτό το κοινοβούλιο» συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σχετικά με τον δράστη, η κα. Μέι δήλωσε πως είχε γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Είχε ανακριθεί από το MI5 για σχέσεις του με τον βίαιο εξτρεμισμό, αλλά θεωρήθηκε περιφερειακός παράγοντας.  Πιστεύεται ότι έδρασε μόνος, ενώ δεν βρισκόταν υπό έρευνα από τις αρχές το τελευταίο διάστημα, συμπλήρωσε η κα. Μέι.

Η κα. Μέι κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν στη χθεσινή επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου συνεχίζοντας τη ζωή τους και παραμένοντας προσηλωμένοι στις βρετανικές αξίες. «Αυτήν τη στιγμή είναι τόσο σημαντικό να δείξουμε ότι οι δικές μας αξίες θα επικρατήσουν, ότι οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν, ότι θα συνεχίσουμε τη ζωή μας αποδεικνύοντας ότι οι κοινοί στόχοι και οι αξίες που μοιραζόμαστε ως έθνος προηγούνται και ότι οι τρομοκράτες θα ηττηθούν» είπε.

«Ένας τρομοκράτης ήρθε σε έναν τόπο όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και πολιτισμών συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος. Και έβγαλε το μίσος αδιακρίτως κατά αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών»τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. «Πρόκειται για μία επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων παντού και, εκ μέρους του βρετανικού λαού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους και συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο που σε αυτήν την στιγμή έκαναν σαφές ότι στέκονται στο πλευρό μας».

Οι τραυματίες

H πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών, στους οποίους χορηγήθηκαν πρώτες βοήθειες είναι 12 Βρετανοί, δύο μαθητές από τη Γαλλία, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Ιταλός, ένας Ιρλανδός, ένας Κινέζος, δύο Έλληνες και ένας Αμερικανός.Όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την επίθεση στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση της υγείας τους.Μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των υπόλοιπων τραυματιών. Νωρίτερα εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ είχε ανακοινώσει πως συνολικά επτά άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μπαράζ συλλήψεων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των βρετανικών αρχών για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες, υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η διπλή επίθεση στο Ουέστμινστερ.Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε την Πέμπτη πως έχει συλλάβει οκτώ ανθρώπους στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας (MI5) ανέφερε πως το επιχειρησιακό δυναμικό της κινητοποιήθηκε πλήρως σε υποστήριξη της αστυνομίας. «Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας της αστυνομίας, θρηνώντας για την απώλειά τους ενώ χαιρετίζουμε επίσης την επαγγελματική αρτιότητα της απόκρισής τους” ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής της MI5, Άντριου Πάρκερ.

Τρόμος στην καρδιά του Λονδίνου
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και στη συνέχεια έριξε το όχημα στην εξωτερική πύλη του βρετανικού Κοινοβουλίου και μαχαίρωσε θανάσιμα έναν φρουρό. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Από την επίθεση που συγκλόνισε τη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους ο φρουρός και δύο ακόμη πολίτες. Τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μερικοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. .”Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλυψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό” ανέφερε ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι. Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη, αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας” συνέχισε.

Η επίθεση προκάλεσε άνεμο πανικού στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα…Οι βουλευτές είχαν περιορισθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. “Επικράτησε πανικός”, αφηγήθηκε η Εργατική βουλευτής Μέρι Κρίαγκ.Η Τερέζα Μέι αναχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το κοινοβούλιο, όπου είχε μιλήσει στους βουλευτές, με το επίσημο αυτοκινητό της. Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ’ αόριστον.Το Λονδίνο δεν είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης επιθέσεις. Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε εντουτους ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει από τον Ιούνιο του 2013 13 απόπειρες επίθεσης.Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους την επίθεση, την οποία η Daily Mirror χαρακτηρίζει “επίθεση εναντίον της δημοκρατίας”.”Οι Λονδρέζοι δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίσει η τρομοκρατία” τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

(Φωτογραφίες: AP Images / Kirsty Wigglesworth, Dominic Lipinski, Tim Ireland, PA)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: