Η κυβέρνηση έχει μπροστά της περίπου 30 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να αποκτήσει τη δυνατότητα ξεκλειδώματος της συζήτησης για το χρέος. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η κουβέντα για λύση στο χρέος θα μετακυλήσει προς το τέλος του 2017 και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στη Γερμανία.
Καμία ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει επιτύχει να φέρει εις πέρας μια αξιολόγηση σε περίπου ένα μήνα. Εκ των προτέρων λοιπόν το εγχείρημα είναι εξόχως δύσκολο.
Ποιες είναι οι θέσεις της τρόικας
Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ταχθεί δημόσια, στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης και την δημιουργία «οδικού χάρτη» για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει μετά επί επιτάσεως την παραμετροποίηση των μέτρων που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος. Αυτό θα δώσει την θεσμική «θωράκιση» στην ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ESM: Σε ότι αφορά στον ESM, έχει έτοιμη την έκθεση για την λήψη και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
ΔΝΤ: Το ΔΝΤ ζητάει άμεση ελάφρυνση του χρέος όπως επίσης και αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2018 και μετά. Βεβαίως μαζί με την απομείωση του χρέους, το Ταμείο απαιτεί και νέα μέτρα στη φορολογία και στο ασφαλιστικό.