Σύσκεψη της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ρωσίας στην Μόσχα

Κοινοποίηση:
rwsia-tourkia

Το τελικό πρωτόκολλο της σύσκεψης μονογραφήθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας των δυο χωρών Γιλντίζ και Νόβακ.

Η 13η σύσκεψη της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ρωσίας διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ,Τανέρ Γιλντίζ ,και του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας ,Αλεξάντερ Νόβακ.
Μετά το πέρας της σύσκεψης το τελικό πρωτόκολλο μονογραφήθηκε από τον Γιλντίζ και τον Νόβακ.
Στις δηλώσεις που προέβη στη κοινή σύσκεψη τύπου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυξάνεται η ανάγκη της Τουρκίας από φυσικό αέριο και είπε ότι θα διαπραγματευτούν τις τιμές που θα δώσει η Gazprom.
Ο Τανέρ Γιλντίζ σημείωσε δε ότι πρέπει να επιταχυνθεί και το Σχέδιο Σταθμού Πυρηνικής Ενέργειας Άκκουγιού.
Ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νόβακ από την πλευρά του δήλωσε ότι διαπραγματεύονται τις τεχνικές συνθήκες σε ό΄τι αφορά το αίτημα αύξησης της μεταφοράς αερίου που γίνεται στην Τουρκία μέσω του αγωγού Γαλάζιο Ρεύμα.
«Οι εργασίες αυτές εκπονούνται από το BOTAŞ και τη Gazprom. Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου» είπε ο Νόβακ.
Εν τω μεταξύ ο Τούρκος υπουργός ενόψει της σύσκεψης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Νόβακ και τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Στη συνάντηση Γιλντίζ-Μίλερ συζητήθηκαν θέματα όπως τα αιτήματα της Τουρκία για αύξηση της μεταφοράς αερίου και μείωση των τιμών.
Το Τελικό Πρωτόκολλο Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής που μονογραφήθηκε από τους συμπροέδρους της σύσκεψης Γιλντίζ και Νόβακ, θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και Ρώσο ομόλογο του Πούτιν κατά την σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διοργανωθεί στις 1 Δεκεμβρίου στην Τουρκία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: