Πανικός στα πιστωτικά ιδρύματα της επαρχίας…
Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε, τους τελευταίους μήνες περί τραπεζών, ανακεφαλαιώσεις, μετόχους, πτωχεύσεις και κόκκινα δάνεια, το μυαλό μας και λογικό είναι, πάει στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Μόνο που στη χώρα μας, και είμαστε σίγουροι πως θα τις έχετε δει κάπου, υπάρχουν πολλές τοπικές τράπεζες. Είναι αυτές που ονομάζονται συνεταιριστικές τράπεζες. Οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν πρωτοβουλίες τοπικού κυρίως χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση π.χ. των τοπικών παραγωγών γεωργικών προϊόντων.
Τι θα γίνει με αυτές τις τράπεζες τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και τα «κουκιά είναι μετρημένα»;;
Οι συνεταιριστικές τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτών επενδυτών που θα μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου Αυτό το πλαίσιο περιγράφεται ξεκάθαρα στο νέο νόμο που διέπει τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με το νέο αρχικά αίρεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε συνεταιριστικής τράπεζας ο περιορισμός του 2% στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ δίδεται η δυνατότητα σε μέτοχο που κατέχει τουλάχιστον το 10% να ορίζει τα ⅔ των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αποκτώντας κατ ουσία τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Παράλληλα βάσει του νόμου πρόσωπο που κατέχει στο εξής πάνω από 5% θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς είναι σε θέση, με βάση τις νέες ρήτρες του νόμου, να ασκεί ουσιώδη διοίκηση.
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:
- Αυτόνομη πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας
- Συγχώνευση της Παγκρήτιας με τη Χανίων ή σε διαφορετική περίπτωση ενσωμάτωση της πρώτης στην Attica Bank και εκκαθάριση της δεύτερης
- Συγχώνευση της Θεσσαλίας με την Έβρου, Σερρών, Δράμας και Πιερίας