‘Καζάνι που βράζει» θυμίζουν οι περιοχές όπου… έχουν συγκεντρωθεί οι μετανάστες, αφού μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, σε Ειδομένη, Χίο και Πειραιά ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις ανάμεσα τους, ενώ στην Ειδομένη υπήρξαν και τραυματίες αστυνομικοί, σύμφωνα με ενημερωτική ιστοσελίδα.
Κόντρες με άγριο ξύλο για άγνωστο λόγο, μεταξύ μεταναστών έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης στον καταυλισμό του Πειραιά, μέσα στην πέτρινη αποθήκη όπου φιλοξενούνται κυρίως Αφγανοί.
Η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας παραμένει έκρυθμη, με την ηρεμία να κρέμεται από μια κλωστή και επεισόδια να ξεσπούν πλέον σε καθημερινή βάση. Στον υπαίθριο καταυλισμό του Πειραιά βρίσκονται πάνω από 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν, φοβούμενοι ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και εκείνοι θα είναι εγκλωβισμένοι σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης που συνιστούν υγειονομική βόμβα.
Μαχαιρώματα στη Χίο
Στα άκρα έφθασε η σύγκρουση ανάμεσα σε μετανάστες και στη Χίο. Ομάδες Ιρανών και Αφγανών που φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός. Σύμφωνα με το politischios.gr, τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί από μαχαιρώματα.
Στο Κέντρο Κράτησης που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικράτησε αναστάτωση με τους περίπου 12 Αστυνομικούς, Λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του Κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του Κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.
Να σημειωθεί ότι για την παροχή πρώτων βοηθειών έσπευσαν στελέχη της οργάνωσης Waha που εδρεύει μέσα στο Hotspot.
Τραυματίστηκαν αστυνομικοί στην Ειδομένη
Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά απο αντικείμενα που εκτόξευσαν εναντίον τους πρόσφυγες και μετανάστες κατά την διάρκεια έντασης που προκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
Από το μένος δεν ξέφυγε ούτε ένα όχημα της αστυνομίας στο οποίο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν άτομο που παρακινούσε τους πρόσφυγες να ξεσηκωθούν προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα.
Οι αστυνομικοί τονίζουν πως «θα πρέπει πρέπει το κράτος με συντονισμένες ενέργειες να δώσει λύση στο πρόβλημα πριν κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να μην περιμένει αιώνια την εκτόνωση του προβλήματος».
»Βούλιαξε» ο Πειραιάς – Πάνω από 5700 άτομα και 1.100 σκηνές
Συνολικά 5.745 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 15 πρόσφυγες μόνο από τη Μυτιλήνη.
Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ανέρχονται σε 1.100.
Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε από σήμερα να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες, όπου θα κοινοποιούνται οι λόγοι που θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και οι διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών.
Κι άλλο κέντρο για τους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά
Παράλληλα, η πολιτεία κάνει καινούρια σχέδια για την τοποθέτηση των ανθρώπων αυτών, δημιουργώντας καινούρια κέντρα και αναδιανέμοντας τους σε χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης σε κέντρο φιλοξενίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.
Ακόμη ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Σκαραμαγκά πρόκειται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται την εν λόγω εγκατάσταση.
Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά – όπως ονομάζεται – εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.
Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.
Δήμαρχος Παιονίας: Δεν φτάνει το νερό – Προβλήματα με τα σκουπίδια
Την ίδια στιγμή, θέμα ανεπάρκειας νερού και συσσώρευσης σκουπιδιών που ο δήμος δεν είναι σε οικονομική θέση να μαζέψει θέτει στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, λόγω της διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη και στη Νέα Καβάλα.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι οι ποσότητες των απορριμμάτων που εναποθέτονται στους ΧΥΤΑ Κιλκίς και Γιαννιτσών έχουν ξεπεράσει το 70 – 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ αυξάνεται το κόστος εναπόθεσης αλλά η καθαριότητα των χώρων του δήμου δεν είναι επαρκής, λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.
Ο κ. Γκουντενούδης επισημαίνει, ακόμη, ότι υπάρχει πρόβλημα ανεπάρκειας νερού στο χώρο της Νέας Καβάλας όπου φιλοξενούνται περίπου 3.000 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται παράπονα από τους κατοίκους της Νέας Καβάλας καθώς και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο δήμαρχος προτείνει τη μεταφορά νερού από το όρος Πάϊκο στις δεξαμενές νερού του πρώην Δήμου Πολυκάστρου, τη σύνδεση της περιοχής της Νέας Καβάλας με την δεξαμενή, με μεγαλύτερης διατομής αγωγό, για περισσότερη ποσότητα νερού και την κατασκευή φράχτη περιμετρικά του χώρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας για την καλύτερη ασφάλεια των κατοίκων και των προσφύγων στην περιοχή.
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΑΘΡΟΟΡΚ , ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ.