Στο φως μετά από 160 χρόνια ένα από τα θρυλικότερα ναυάγια της Ιστορίας!

Κοινοποίηση:
ships-735x400

Ένα από τα πιο περιζήτητα ναυάγια που έχουν χαθεί στο βάθος του χρόνου είδε  το φως μετά από 160 χρόνια στον Καναδά. Πρόκειται για ένα από τα δύο βρετανικά σκάφη εξερεύνησης, τα οποία είχαν χαθεί στην Αρκτική, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Τα δυο θρυλικά πλοία του βρετανού πλοιάρχου Τζον Φράνκλιν, «Τρόμος» και «Έρεβος», είχαν αποπλεύσει το 1845, με σκοπό να εντοπίσουν το μυθικό Βορειοδυτικό Πέρασμα, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους.

Ο εντοπισμός του θαλάσσιου περάσματος που θα ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό δια μέσου των πάγων της Αρκτικής είχε γίνει έμμονη ιδέα στον Φράνκλιν.

Ο καναδός πρωθυπουργός, Στέφεν Χάρπερ τόνισε ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη για ποιο από τα δύο πλοία πρόκειται. Ωστόσο το φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνει ότι είναι ένα από αυτά.

Ανάμεσα στα 1848 και 1859 εκτελέσθηκαν αναρίθμητες αποστολές στην Αρκτική για την ανεύρεση του Φράνκλιν και της ομάδας του. Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος, το οποίο εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό μέσω του αρχιπελάγους της Αρκτικής.

Ομάδα καναδών δυτών και αρχαιολόγων προσπαθούσαν από το 2008 να βρουν τα δύο πλοία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: