Στο «πεζοδρόμιο» καλλιτέχνες που διεκδικούν με αξιοπρέπεια ένα πιάτο φαί στην κατεστραμμένη Ελλάδα της “ανάπτυξης” των Σαμαρά και Βενιζέλου – Μαύρο σε αυτούς που γέμισαν άστεγους και επαίτες την χώρα – Αυτοσχέδια «κρεβάτια» μέχρι και στην καρδιά του Κολωνακίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση:
makeleio548

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας κατά την διάρκεια των εκπτώσεων… Σκοπός; Μια βόλτα στα μαγαζιά τα οποία ωστόσο παραμένουν άδεια από πελάτες, καθώς οι περισσότεροι δεν αντέχουν να ξοδέψουν χρήματα ούτε στις εκπτώσεις… Την ίδια ώρα μια άλλη συγκλονιστική εικόνα ολοκληρώνει την τραγικότητα των ημερών. Άνεργοι νέοι με εξαιρετικές φωνητικές ικανότητες βρίσκουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, όχι σε κάποια μουσική σκηνή, αφού η κρίση έχει χτυπήσει και τους καλλιτεχνικούς κύκλους, αλλά … στο πεζοδρόμιο, ελπίζοντας στα ελάχιστα χρήματα που θα συγκεντρώσουν από τους περαστικούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια μια ακόμη ημέρα.

makeleio543 makeleio554

Το makeleio.gr περπάτησε στα σοκάκια της Ερμού και της Αιόλου και κατέγραψε τις εικόνες που βλέπετε στις φωτογραφίες και στα βίντεο. Νεαρά Ελληνόπουλα, καθώς όμως και μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, με υπέροχες φωνές ερμηνεύουν τραγούδια απλώνοντας σχεδόν σε κάθε τετράγωνο του κέντρου,  μελαγχολικές μελωδίες.

Σκυφτός και απελπισμένος, έξω από την Εκκλησία που βρίσκεται στην οδό Αιόλου, ένας ακόμη άντρας 50 περίπου ετών ζητά ελεημοσύνη, ενώ στα ίδια στενά του πάλαι ποτέ περιβόητου κέντρου της Αθήνας, μια ηλικιωμένη γιαγιά ακουμπάει το κουρασμένο κεφάλι της επάνω στο μπαστούνι της ζητώντας λίγα χρήματα από τους περαστικούς.

makeleio551 makeleio552 makeleio544 makeleio545

Λίγα στενά πιο πάνω, στην καρδιά του Κολωνακίου, απέναντι από καφετέριες και ανάμεσα σε καταστήματα πασίγνωστων εταιρειών, ένας άστεγος έχει βρει την δική του γωνιά. Εδώ και μερικές ημέρες ο άνθρωπος αυτός έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο «κρεβάτι» κάτω από το υπόστεγο στην οδό Μασσαλίας. Εκεί είναι πλέον το σπίτι του, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την οδό Ακαδημίας και δίπλα από το Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

 

Το σκηνικό ολοκληρώνει με επιτυχία μια αφίσα που φαίνεται σαν ξεχασμένη στα στενά του Κολωνακίου. «3 κουφάλες σε ένα δέντρο» ο τίτλος της και από κάτω οι φωτογραφίες των Βενιζέλου, Σαμαρά, Θεοδωράκη. Στην αφίσα γίνεται «υψηλή» και «επιστημονική» ανάλυση του όρου «κουφάλα».

makeleio549 makeleio550

Στην οδό Πατησίων δίπλα στην Ομόνοια καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Όποιοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν καλά ότι η Πατησίων έσφυζε από κόσμο και ζωή πριν από μερικά χρόνια ! Σήμερα είναι μια σκέτη απογοήτευση να περπατάς στον μεγαλύτερο κεντρικό δρόμο του κέντρου, αντικρίζοντας δεκάδες καταστήματα κλειστά και εγκαταλελειμμένα.

makeleio546 makeleio547

Οι άνθρωποι που περιγράψαμε δεν ανήκουν στην κατηγορία των «γνωστών» επαιτών που χρόνια τώρα το μάτι του Έλληνα έχει «συνηθίσει» να αντικρίζει. Είναι άνθρωποι που χθες είχαν σπίτι και την δυνατότητα να θρέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Είναι άνθρωποι που κάποτε είχαν δουλειά την οποία έχασαν στα χρόνια του μνημονίου. Είναι νέοι που γεννήθηκαν με ελπίδα, ταλέντο και όρεξη για δημιουργία… Είναι άνθρωποι όπως και εμείς που κάποτε είχαν μια καλύτερη ζωή…

Ρεπορτάζ Μαρίλια Κούζου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: