Στον «άερα» η ελληνική οικογένεια με τις απαιτήσεις της τρόικας για τους πειστηριασμούς

Κοινοποίηση:
prototype_LARGE_t_19_21393

Η λύση θα βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο..

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, αν όχι το μεγαλύτερο και που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες είναι το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το ζήτημα του νόμου Κατσέλη, όπως το ξέρουμε όλοι και από ότι φαίνεται η λύση του οποίου θα είναι πολιτική και όχι οικονομοτεχνική!

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, «Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο  Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά», είπε και έκανε λόγο για «πολιτικές διαφορές».

Οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά.

Δηλαδή το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: