Κοντά στόχο που έχει θέσει για τα ποσοστά του πληθωρισμού, για πρώτη φορά, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2013 και είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια που ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση πλησιάζει τον στόχο «κοντά αλλά κάτω από το 2%» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μπροστάρης στην αύξηση των τιμών ήταν το κόστος της ενέργειας, που εν μέσω του χειμώνα και μετά από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής αργού αυξήθηκε κατά 8,1%.
Η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη, και ειδικά στη Γερμανία, έχει εγείρει ανησυχίες πως η ΕΚΤ θα τερματίσει ή θα αποκλιμακώσει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που κανονικά λήγει στο τέλος του έτους. Αυτό θα συνιστούσε πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στις αγορές ομολόγων μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να δράσει βιαστικά, καθώς ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι στις αρχές Ιανουαρίου ξεκαθάρισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο κοιτά πέρα από τις πρόσκαιρες και παροδικές πληθωριστικές πιέσεις που ασκεί η ενέργεια.
Άλλωστε, το βασικό μέτρο που κοιτά η ΕΚΤ είναι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συνυπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας κι έμεινε στάσιμος στο χαμηλό 0,9%.
Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον ο πληθωρισμός θα δώσει ώθηση και στους μισθούς στην ευρωζώνη, κάτι στο οποίο συνάδει και η μείωση της ανεργίας στα τέλη του 2016.