ΣτΕ: Αφορολόγητη η υπερτίμηση των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν

Κοινοποίηση:
ste

Η υπερτίμηση του απαλλοτριωθέντος ακινήτου δεν φορολογείται, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη εκείνη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει την επιβολή φόρου στη διαφορά μεταξύ του ύψους της αποζημίωσης απαλλοτριωθέντος αναγκαστικά ακινήτου και της τιμής κτήσης του ακινήτου (η λεγόμενη υπερτίμηση) του απαλλοτριωθέντος ακινήτου και αυτό γιατί καθιστά μη πλήρη την αποζημίωση.

Ειδικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην υπ΄ αριθμ. 678/2017 απόφασή του αναφέρει, κατ΄ αρχάς, ότι η αποζημίωση που καταβάλλεται στον κύριο ακινήτου το οποίο απαλλοτριώνεται αναγκαστικά, αντιστοιχεί στην αξία του απαλλοτριούμενου ακινήτου κατά την χρονική εκείνη στιγμή.

Η αποζημίωση αυτή χορηγείται προς αποκατάσταση της ζημίας που ιδιοκτήτης λόγω της στέρησης της ιδιοκτησίας του, όπως προβλέπει ρητά στο άρθρο 17 του Συντάγματος.
Η αποζημίωση αυτή «δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος, προδήλως διότι στην περίπτωση αυτή θα καθίστατο μη πλήρης», προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι κατά την διάταξη του άρθρου 22 του ν. 2648/1998 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), «το υπερτίμημα που προκύπτει από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ύψους της καταβαλλόμενης στον ιδιοκτήτη του εν λόγω ακινήτου αποζημίωσης και της τιμής κτήσης αυτού» δεν μπορεί να φορολογηθεί.

Αλλά και σε περίπτωση που αυτό γίνει (δηλαδή φορολογηθεί) αυτό είναι αντίθετο «στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος, διότι καθιστά την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση του ακινήτου μη πλήρη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: