Στα πρόθυρα εγκεφαλικού οι κομμουνιστοσυμμορίτες για την εκδήλωση της 21ης Απριλίου στη Σκάλα Λακωνίας…

Κοινοποίηση:
σκαλα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, φασίστες, χουντικοί και χρυσαυγίτες διοργανώνουν μια εκδήλωση μίσους και προσβολής της μνήμης στη Σκάλα Λακωνίας, με θέμα την επτάχρονη στρατιωτική φασιστική δικτατορία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 20η Απριλίου στην κεντρική πλατεία Πηγών, στο γνωστό για τη φιλοξενία φασιστικών εκδηλώσεων κέντρο «Κατέχου». Και αυτήν τη χρονιά έγινε χωρίς αντιδράσεις από τα κόμματα και τις οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς στη Λακωνία. Η σιωπή και η αδιαφορία θα κυριάρχησε για μια ακόμα μια φορά.

Είναι θλιβερό το ότι οι χουντοσυνάξεις και οι νοσταλγοί της δικτατορίας πλέον, όχι μόνο απολαμβάνουν πολιτικό άσυλο στη Λακωνία, αλλά έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη και αποδοχή από σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού. Έτσι, οι διοργανωτές που επιστεγάζονται και οργανώνονται υπό την ταμπέλα «Πατριωτικός Σύνδεσμος» και οι φασιστοεκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» χειροκροτήθηκαν για ακόμα μια φορά σε μια περιοχή που οι ακρότητες και τα εγκλήματα των πολιτικών τους προγόνων (ταγματασφαλιτών, χαφιέδων και συνοδοιπόρων των ναζιστικών στρατευμάτων) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο συγκλονίζοντας ακόμα και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Για δεύτερη χρονιά οι φασίστες υπό το όνομα «Πατριωτικός Συνδέσμος» οργάνωσαν ένα πανηγύρι ψεύδους και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων, και προσβολής της ιστορικής μνήμης: Οι τόποι εξορίας που τόσοι άνθρωποι βασανίστηκαν την περίοδο της επταετίας θα γίνουν προορισμοί διακοπών. Τα βασανιστήρια στα ΕΑΤ – ΕΣΑ δεν έγιναν ποτέ, στο πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς κοκ.

Οι φασίστες ξέρουν πολύ καλά ότι η προσβολή της μνήμης και η ιστορική λήθη είναι το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια τους. Σε μια περιοχή, όπως η Σκάλα Λακωνίας που η έλλειψη οποιασδήποτε παιδείας, που προβλήματα όπως ο αναλφαβητισμός συνεχίζουν να υπάρχουν, εκδηλώσεις σαν και αυτήν βρίσκουν το κατάλληλο ακροατήριο. Η έντονη παρουσία και δραστηριοποίηση τέτοιων ομάδων στη Λακωνία και τη Σκάλα είναι μια θλιβερή πραγματικότητα εδώ και κάποια χρόνια, ιδιαίτερα μετά τις εκλογικές επιτυχίες της ΧΑ που κατάφερε να ενεργοποιήσει, εν τέλει ανεμπόδιστα, κάθε λογής φασιστική κίνηση.

Αλλά, δεν είναι μόνο το χαμηλό επίπεδο της θλιβερής πλειοψηφίας του κάμπου που καθιστά δυνατή μια τέτοια εκδήλωση. Είναι και τα υλικά συμφέροντα και ο συντηρητισμός της μικρής και μεγάλης γαιοκτησίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεργασία με τα όργανα της χούντας από μερικούς στη Λακωνία τους έδωσε προνόμια, γη και χρήμα. Φιλέτα, αυθαίρετες κατοικίες, διαφθορά. Ήταν η απόδοση ευγνωμοσύνης του φασιστικού στρατιωτικού καθεστώτος της επταετίας για την αρμονική συνεργασία, τη ρουφιανιά, τον χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία που διάφοροι σημερινοί «νοικοκυραίοι» και «ευυπόληπτοι» πολίτες πρωταγωνίστησαν τότε σε βάρος οποιουδήποτε επιχείρησε να σηκώσει ανάστημα.

Έχουμε υπογραμμίσει συχνά στο παρελθόν ότι η ήττα του ένοπλου εμφυλίου επαναστατικού αγώνα 1946 – 49 ήταν καθολική στη Λακωνία. Αυτοί που επικράτησαν δεν ήταν άλλοι από τους φασίστες και τους παρακρατικούς παράγοντες του ελληνικού καπιταλιστικού μηχανισμού. Είναι οι πολιτικοί τους απόγονοι, αυτοί που σήμερα πρωταγωνιστούν όχι μόνο σε χουντοσυνάξεις, αλλά και σε κάθε άλλη ρατσιστική και φασιστική δραστηριότητα. Στη Λακωνία της Χ.Α με περισσότερο από 10%, των πογκρόμ σε κοινότητες Roma και της ακραίας ρατσιστικής μεταχείρισης Πακιστανών εργατών γης, αλλά και των σκανδάλων που πρωταγωνίστησε ο έλληνας φύρερ με τη τοπική εκκλησία [1], τον βιασμό που έγινε, και που κάνουν λόγο για αυτόν οι εφημερίδες, στα γραφεία της Χ.Α στη Σπάρτη και τις εκδηλώσεις με τον Ρουπακιά και τα τάγματα εφόδου της Νίκαιας, είναι αναμένομενο και αναπόφευκτο οι νοσταλγοί της χούντας να βγουν απρόσκοπτα από τις τρύπες τους.

Ο φασισμός στη Λακωνία δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία» μαζί με τη πρόσφατη κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, όπως συνηθίζουν να μας λένε κάποιοι. Αντιθέτως, οι ρίζες του, όπως βλέπουμε είναι βαθιές μέσα στο ιστορικό χρόνο και πρέπει να τις αναζητήσουμε στις βασικές αρχές συγκρότησης της κυρίαρχης ιδεολογίας του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού. Αυτό κανένας κομμουνιστής/τρια και αντιφασίστας/τρια δεν πρέπει να το ξεχνά.

Για την σχέση των διοργανωτών με τη Χ.Α δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος» Λακωνίας είναι παρακλάδι της Χρυσής Αυγής κατά το πρότυπο ομάδων που έχουν παρόμοια ονόματα ανά την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην πόλη της Καβάλας. Τα στελέχη και μέλη της δεν έχουν κρύψει ποτέ τις φιλοχουντικές και φιλοφασιστικές απόψεις τους, ενώ δεν διστάζουν να τοποθετούνται σε εκδηλώσεις της Χ.Α με διάφορες ιδιότητες (βλ. Εγκαίνια «πολιτικού γραφείου» Χ.Α στη Σκάλα 12/9/2015) [2]. Ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι οι εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη», που παρά τις προσπάθειες που κάνει να απο-πολιτικοποιήσει την ταυτότητα των εκδόσεων, φαίνεται ξεκάθαρα σε ποιά κατεύθυνση αυτές κινούνται. Έτσι , συχνά κυκλοφορούν διάφορα βιβλία και περιοδικά, κυρίως «λαογραφικού ενδιαφέροντος», που αν και αυτό δεν κάνει καμιά διαφορά, επιχειρείται με αυτό τον τρόπο ένα ξέπλυμα και κάλυψης του αληθινού χαρακτήρα των εκδόσεων.

Ο πρόεδρος των εκδόσεων αυτών, δεν έχει κρύψει τα φιλοφασιστικά και φιλικά προ τη Χ.Α αισθήματα του, παρά τις προσπάθειες που έκανε, ειδικά παλαιότερα να δείξει ένα «εναλλακτικό ανθρώπινο πρόσωπο». Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση του στην εκπομπή έρευνα του mega πριν από κάποια χρόνια, με φόντο το βιβλίο, ενός άλλου πατριώτη, του Κουφοντίνα και άλλα παρόμοια βιβλία [3]. Ο συγκεκριμένος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Χ.Α στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Πριν από αυτό είχε σχέσεις με το ελληνικό μέτωπο και το ΛΑΟΣ ενώ ήταν πιστός ακόλουθος του παρόντος στελέχους της ΝΔ Μάκη Βορίδη.

Σε αυτήν τη σύντομη ανακοίνωση δεν θα επεκταθούμε άλλο σε άλλες πλευρές των ιστορικών γεγονότων που εξελίχθηκαν την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας. Όπως επίσης και σε άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, ένα από τα οποία είναι η «άρνηση του Ολοκαυτώματος», αφού δεν χρειάζεται καν να μπει κανείς στη διαδικασία να πείσει τον αντισημίτη και τον ναζιστή που το αρνείται. Έτσι και για τα εγκλήματα της στρατιωτικής δικτατορίας δεν μπορεί κανείς να πείσει όλους όσοι που πρωταγωνίστησαν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ότι τα εγκλήματα αυτά δεν έλαβαν χώρα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: